Vinyasa Yoga Nedir, Nasıl Yapılır?

Vinyasa Yoga Nedir, Nasıl Yapılır?

Yoga pek fazla avantaja sahip olan sadece vücudunu değil zihnini de güçlendiren zarif bir egzersiz. İzlediğin rutine ve arkasındaki felsefelere göre yoga farklı çeşitlere ayrılıyor, bunlardan en popüler olanlarından biri ise Vinyasa Yoga. Nefesinle vücudunun hareketlerini birbirine bağlayan bu yoga türü, bir yandan meditasyon yapmana olanak verirken diğer yandan nabzını yükselterek kardiyo egzersizi yerine geçebilecek kadar avantajlı. Dilersen Vinyasa Yoga’nın ne olduğunu, nasıl yapıldığını ve ne gibi faydaları olduğunu daha ayrıntılı inceleyelim.

Vinyasa Yoga Nedir?

Vinyasa, farklı duruşların arka arkaya bir akış içerisinde yapıldığı bir Yoga türüdür. Bu yüzden bazen Akış Yogası olarak da adlandırılır. Vinyasa Yoga pozları oldukça değişken olduğundan, aynı zamanda rutinler ve sekanslar sabit kalmadığından Bikram Yoga veya Ashtanga Yoga’dan ayrılır. Her gün aynı rutini yaparak tekrara düşmediğin ve farklı hareketler denediğin için Vinyasa akışı vücudunda daha dengeli bir gelişim olmasına yardım eder. 

Vinyasa Yoga hareketleri arasında geçiş, nefes alıp vermenle koordine bir şekilde gerçekleşir. Nefes alırken veya verirken yaptığın geçişler, vücudunun hareketlerinin nefesin tarafından yönetildiği hissini verir. Hızlı tempolu bir akışta yapılıyorsa Vinyasa Yoga başlangıç seviyesinde fiziksel olarak oldukça zorlayıcı olabilir.

Vinyasa Yoga Nasıl Yapılır?

Vinyasa Yoga yaparken hareketler, sıralamalar, pozların süreleri ve aralarındaki geçişler seviyene ve hedefine göre şekillenebilir. Kendi tercihine göre bir tempoda, hatta isteğine göre bir oda sıcaklığında akış Yogası yapabilirsin. Yine de bu yogayı yaparken her zaman dönülen temel duruş Aşağı Doğru Köpek’tir (Downward Dog).

Vinyasa Yoga yaparken nefesini kullanarak bir duruştan diğerine geçmelisin. Bu egzersize Akış Yogası da denmesinin sebebi aslen pozlar arasındaki bu geçiş mantığı. Pozlar arasındaki geçişi daha zarif ve çabasız bir şekilde yapmak en az pozların kendileri kadar zor ve zamanla geliştirmen gereken bir yetenek. Ayrıca Vinyasa yaparken diğer sabit duruşlu yoga çeşitlerinin tersine vücudunun sıcaklığının ve nabzının da yükseleceğini bilmelisin.

Vinyasa Yoga pozları klasik bir rutinde sırasıyla şu şekilde olabilir: Plank, Chaturanga Push-Up, Yukarı Doğru Köpek ve Aşağı Doğru Köpek. Plank duruşunda tüm vücudunun ve özellikle karın bölgenin çalıştığını hissedebilirsin. Ardından nefesine odaklanarak duruşunu değiştirmelisin. Plank duruşundan Chaturanga Push-Up formuna geçerken kollarını dirseklerinden bükerek üst vücudunu yavaşça yere yaklaştırmalısın, sırtının hala dümdüz duruyor olduğundan emin ol. Bir sonraki (Yukarı Doğru Köpek) adımda başın yukarı bakacak şekilde üst vücudunu yerden kaldırmalısın, bu sırada göğüs kaslarının ve üst kollarını çalıştığını hissedeceksin. Son poz olan Aşağı Doğru Köpek’e geçerken ayaklarını sağlamca yere koyup kalçanı havaya kaldırmalısın, ellerin önde yerde dururken başın ise kollarının arasında aşağı doğru bakmalı.

Vinyasa Yoga’nın Faydaları Nelerdir?

Vinyasa Yoga kendini daha enerjik hissetmeni sağlarken vücudunun daha rahat hissetmesine ve stres seviyeni azaltmana da yardım eder. Akış Yogasının diğer faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Direnç ve güç kazanımı: Vinyasa Yoga oldukça zorlayıcı pozları hızlı bir şekilde yapmanı gerektirdiğinden fitness seviyeni geliştirir ve daha güçlü kaslara sahip olmanı sağlayabilir.
  • Denge: Yoga genel olarak dengeni geliştiren bir egzersiz. Fakat Vinyasa Yoga alışılagelmiş yogadan daha karmaşık rutinlere sahip olduğu için dengeni geliştirmen konusunda özellikle yardımcı olacaktır.
  • Kardiyo: Sürekli hareket halinde olduğun hızlı bir tempoda fiziksel olarak sınırlarını zorladığın için akış yogası hafif bir kardiyo egzersizi olarak ideal olabilir.
  • Stres ve anksiyeteye yardımcı: Yoga yaparken hareketler esnasında nefesine odaklanarak bir meditasyon halinde olduğun için stres seviyen düşer ve anksiyetelerine baş etmen kolaylaşır.

Vinyasa içerisinde oldukça çeşitlilik barındıran bir yoga türü. Eğer sürekli aynı rutinde olmayı sevmiyorsan antrenmanlarında farklılık arıyorsan, dinamik bir yoga deneyimi istiyorsan ve kendine özel programlar yaratma fikri sana cazip geliyorsa Vinyasa Yoga’ya bir şans vermelisin. Enerjini yüksek tutacak ve seni motive edecek, Vinyasa Yoga yaparken giyebileceğin onlarca çeşit ve renk spor kıyafetleri için Sneaks Cloud’u ziyaret edebilirsin!

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar