Türkiye'de Yapabileceğin Ekstrem Sporlar

Türkiye'de Yapabileceğin Ekstrem Sporlar

Adrenalin tutkunları için spor salonları ya da kısa akşamüstü yürüyüşleri yeterince keyifli olmayabiliyor. Hayatına heyecan katmak isteyen ve farklı deneyimler yaşamak isteyen sporseverler, hız, güç, dayanıklılık ve odaklanmaya bağlı, kimi zaman da belli bir oranda tehlike barındıran extreme sporları vazgeçilmez aktiviteler olarak görüyor. Sen de kendini bu kategori içerisinde tanımlıyorsan, gezi ya da tatil planlarını yaparken ince eleyip sık dokuyorsun demektir. Neyse ki Türkiye, extreme sporlar açısından birçok alternatif sunuyor. Üç tarafı denizlerle çevrili, dağ, orman, nehir gibi farklı yeryüzü şekilleri açısından oldukça zengin olan Türkiye, extreme spor meraklıları için adeta bir cennet. Bungee jumping'den dağ bisikletine kadar birçok farklı aktiviteyi doğru mevsim ve doğru yerde deneyimleyebilir, hayatına renk katabilirsin. 

Türkiye'de Yapabileceğiniz Ekstrem Sporlar Neler?

Extreme sporlar, meraklılarını bazen yeşilin en derinine bazen de sonsuz mavinin en uzak köşesine çekiyor. Sağlam bir bünye ve güçlü bir odaklanma gerektiren bu tarz sporlar, dünyanın her yerinde milyonların ilgisini çekmeye devam ediyor. Peki Türkiye'de extreme sporlar neler? Bu sorunun cevabını merak ediyorsan, işte senin için hazırladığımız liste...

Bungee Jumping

Extreme spor denildiğinde belki de ilk akla gelen bungee jumping, yani yüksekten boşluğa atlamak. Boşluğa atlamaktan daha fazla adrenalin patlaması yaşatan bir şey olabilir mi? Kim bilir...Yüksek bir yerden bir mekanizmaya bağlı olarak aşağı atlamak şeklinde gerçekleştirilen bungee jumping, Türkiye'de yaygın olarak tercih ediliyor. Türkiye'nin birçok farklı yerinde bungee jumping noktası bulabilirsin. Uygun şekilde donatılmış ve hazırlanmış kanyonlar, uçurum kenarları ya da dik yamaçlar, kendini aşağıya, dipsiz bir boşluğa bırakmak ve yükseklik korkunla yüzleşmek için gayet elverişli. Birçok yerde vinç platformlarında bungee jumping heyecanı yaşayabilirsin. Ayrıca ilk defa bungee jumping yapacaklar için özel platformlar da bulunuyor. 

Skydiving

Türkiye'de bungee jumping kadar popüler diğer bir extreme spor ise skydiving. Skydiving, yerden yeterince yukarıdaki uçak gibi bir hava aracından sırtta bir paraşütle aşağı atlamak ve serbest düşüş yapmak anlamına geliyor. Serbest düşüş tabii ki bir süre sonra yerini paraşütle süzülmeye bırakıyor. Birçok kişi tarafından gökyüzü dalışı olarak da tanımlanan sporu ilk defa deneyeceksen, öncesinde skydiving eğitimlerine katılman gerekiyor. Özellikle amatörler için tandem atlayışı öneriliyor. Tandem atlayışı, bir profesyonelle ya da bir uzmanla birlikte yapılan skydiving'e deniliyor.  

Cave Diving

Mağara dalışı olarak da adlandırılan cave diving, mağaraların sırlarla dolu dünyasını keşfetmene olanak tanıyor. Antalya, Kaş gibi birçok farklı bölgede yapabileceğin mağara dalışı, dünyanın en tehlikeli ve en adrenalin yüklü sporlarından biri olarak kabul ediliyor. Çünkü mağara dalışı; gece dalışı, yön bulma ve derin dalış gibi farklı becerilere aynı anda sahip olmanı gerektiriyor. Mağara dalışı yapmak ve özgürce bilinmeyenin peşinden gitmek istiyorsan, öncelikle cave daving eğitimi almalısın. 

Wakeboarding

Bir sürat motorunun arkasına iple tutunarak bir board üzerinde dengede kalmaya çalışmak ve hareket etmek adrenalin meraklılarının favorilerinden biri. Su kayağına da benzetilen wakeboarding özel ekipmanlar ile yapılıyor. Bu spor için güçlü bir fizik ve kondisyon gerekiyor. Wakeboarding'i kıyı kesimlerinde masmavi denizlerde deneyimleyebilirsin. 

Kiteboarding

Kiteboarding yani uçurtma sörfü, rüzgar açısından hiç de cimri davranmayan denizlerde deneyimleyebileceğin extreme sporlardan bir diğeri oluyor. Yüksek hız meraklılarının favorisi olan uçurtma sörfü, temel olarak ayaklardaki bir board ile gövdedeki trapeze bağlı uçurtmanın gücünü dengelemek için, su üzerinde hareket etmek anlamına geliyor. Yeterince profesyonelsen ve ideal rüzgarı da bulduysan yükseklere zıplayabilir, enerjini ve tüm becerilerini havada sergileyebilirsin. Tabii bunun için de uzun süreli bir eğitim şart.

Windsurfing

Rüzgar sörfü, rüzgarın yoğun olduğu yerlerde enerjini atman için yapabileceğin en keyifli extreme sporlarından biri. Windsurfing de denilen rüzgar sörfü, Türkiye'nin kıyı bölgelerinde yapılabiliyor. Sörf tahtası, tahta üzerine eklenmiş bir yelken ve adrenalin isteğin bir araya gelince sana masmavi ve serin sularda sadece eğlenmek kalıyor.

Rafting

Türkiye'nin birçok yerinde sayısız adrenalin tutkununu bir araya getiren sporlardan bir diğeri de rafting. Hatta bulunduğumuz coğrafya, rafting açısından ne kadar şanslı olduğumuzu gösteriyor. Artvin'de bulunan Çoruh Nehri'nden Muğla'da yer alan Dalaman Çayı'na kadar Türkiye'nin dört bir köşesinde rafting yapabilirsin. Üstelik farklı zorluk seviyelerine sahip bu sporu herkes yapabiliyor. Kısa süreli bir eğitimle 1. seviyeden başlayabilirsin. Eğitimlere devam ederek daha zor parkurların keyfini çıkarabilirsin.

Motokros

Motokros, motosiklet üzerinden serbest hareketlerin yapıldığı bir extreme spor. Bu spor 1950'li yıllarda Avrupa'da, 1970'li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılmaya başlanmış. Motokrosun Türkiye'de bilinir ve yapılır hale gelmesi çok zaman almamış. Bugün Türkiye'de yapay ya da doğal tepelerle bezenmiş özel parkurlarda motokros yarışları yapılıyor. Yaşattığı adrenalin ile hayatta kalma isteğini kamçılayan motokrosun bir federasyonu da bulunuyor. 

Yamaç Paraşütü

Paragliding olarak da isimlendirilen yamaç paraşütü, dünyaya kuş bakışı bakmayı sevenler için en keyifli extreme sporlardan biri oluyor. İlkbahar ve yaz aylarında, özellikle Ölüdeniz bölgesinde, gökyüzünde uçma deneyimi yaşayanları sıklıkla görebilirsin. Ölüdeniz yamaç paraşütü için tek lokasyon değil. Denizli ya da Adıyaman gibi farklı bölgelerde de yamaç paraşütü yapabilirsin. Yamaç paraşütü iki kişi ile birlikte yapılıyorsa tandem paragliding adını alıyor. Eğer "Ben bu heyecanı tek başıma yaşamak istiyorum" diyorsan, uzun süreli bir eğitim sürecinden geçmen gerekiyor. 

Wingsuit

Kanatlanıp gökyüzünde uçmak istiyorsan, wingsuit senin için ideal. Skydiving sporunun son noktası olarak tanımlanan wingsuit, özel ekipman ve uzun süre eğitim gerektiriyor. Bu sporda vücudunu kaplayan özel kanatlı bir giysi sayesinde gökyüzünde kuş gibi uçabilirsin. Yarasa kanat olarak da bilinen wingsuit ile dünyaya yukarıdan bakarken adrenalinin sınırının olmadığını göreceksin. 

Dağcılık

Her adımda zirveye biraz daha yaklaşmanı sağlayan dağcılık, birçok adrenalin tutkunu için sonu olmayan bir hikaye. Türkiye'de yaygın bir şekilde yapılan dağcılığın kendine ait bir federasyonu bile bulunuyor. Dağların gizemini ve zorluklarını keşfetmek için Türkiye'nin birçok noktasında dağcılık aktivitelerine katılabilirsin. 

Scubadiving

Üç tarafımız denizlerle çevrili iken bir su sporu olan tüplü dalış, nam-ı diğer scubadiving'in popüler olmaması elbette düşünülemez. Tüplü dalış denizin altındaki dünyayı merak edenlerin sıklıkla tercih ettikleri sporlardan biri. Tüplü dalış bazıları için extreme spor olarak kabul edilmese de, sonsuz derinliklerdeki yaşamın heyecan vermediğini kim iddia edebilir? Dalış elbisesi, maske, regülatör, palet, hava kaynağı gibi birçok ekipman gerektiren tüplü dalışı turistik kıyı bölgelerinde rahatlıkla yapabilirsin. 

Dağ Bisikleti

Doğadan kopamayanların favori sporlarından biri, dağ bisikletidir. Dağ bisikleti için Marmaris'in yemyeşil dağlarından İstanbul'un nefes alan Belgrad ormanlarına kadar birçok alan bulabilirsin. Toprak yolda ve dar patikalarda bisiklet sürmek, hem ruhunu dinlendiriyor hem de sana büyük heyecan yaşatıyor.  

Duvar Tırmanışı

Bouldering yani duvar tırmanışı, kendini zorlamayı sevenlerin ilgisini çekiyor. Kaya tırmanışına giriş dersi olarak da kabul edilen duvar tırmanışı, genel olarak yapay bir şekilde tasarlanan tırmanış duvarlarında yapılıyor. Güçlü bir tırmanış ayakkabısı ile dik duvarda dayanıklılığını test edebilirsin. Zorlu duvarlarda düşme riskine karşı koruma sağlayan spotter kullanabilirsin.

Extreme sporlar hayatının bir parçası ise her koşulda güvenliğini sağlayacak uygun ekipmanların olmalı. Sen de sneakscloud.com'u ziyaret ederek ihtiyacın olan giysi ve ekipmanlara avantajlı fiyatlarla sahip olabilirsin.


Beğenebileceğin Diğer Yazılar