Türkiye'de Ekstrem Spor Yapabileceğin Yerler

Türkiye'de Ekstrem Spor Yapabileceğin Yerler

Adrenalin ve tehlikeyi birlikte deneyimleme olanağı sunan ekstrem sporlar, diğer spor branşları ile karşılaştırıldığında biraz daha zor ve risklidir. Maceraseverlerin her fırsatta yaptığı adrenalin sporları, heyecanlı ve aynı zamanda da keyifli bir tecrübe yaşatır. Ancak ekstrem sporlar özel alan ve ekipmanlar gerektiren spor branşları olduğundan dilediğin her yerde yapabilirsin. Bu nedenle senin için ekstrem sporları deneyimleyebileceğin yerlerin bir listesini hazırlardık. Detaylara beraber bakmaya ne dersin?

  • Bodrum
  • Likya Yolu
  • Kapadokya
  • Marmaris
  • Köprülü Kanyon
  • Ağrı Dağı
  • Kekova
  • Ölüdeniz
  • Gökova
  • Alaçatı
  • Ayazma Şelalesi
  • Kaş

1- Bodrum

Parasailing, Türkiye sınırları içerisinde uygulayabileceğin adrenalin sporlarından biridir. Özgür ruhların tutkunu olduğu bu sporu, tekneye bağlı bir paraşüt eşliğinde Bodrum’un sıcak sularında gerçekleştirebilirsin. Paraşütü giyindikten sonra teknenin harekete geçmesiyle birlikte havaya yükselmeye başlayacaksın. Ardından teknenin iyice hızlanması ile birlikte gökyüzünde adeta bir uçurtma gibi yol alabilirsin. Paraşüt yükseldikçe ve teknenin hızı arttıkça yüksekliğin, hızın, Bodrum’un mavi denizinin ve eşsiz manzarasının keyfini bir arada yaşayacağın sıra dışı bir deneyim olacak. Parasailing’i tek başına yapabileceğin gibi, bir arkadaşın ile birlikte de gerçekleştirebilirsin.

2- Likya Yolu

Likya Yolu, 500 kilometrelik uzunluğu ile trekking tutkunlarının vazgeçilmez rotaları arasında yer alır. Antalya’dan başlayıp Fethiye’ye kadar devam eden Likya Yolu, uzun yürüyüşler yapmayı seven trekking tutkunlarına hitap eden bir rotadır. Bu uzun rota üzerinde yol alırken hem fiziksel ve psikolojik sınırlarını zorlayabilir hem de eşsiz manzaraların keyfini çıkarabilirsin. Rota boyunca yer alan kamp bölgelerinde benzersiz kamp deneyimleri yaşayabilirsin. 500 kilometrelik bu rotayı tamamladığında farklı bir kişi olduğunu hissedeceksin.

3- Kapadokya

Kapadokya ya da bir başka adıyla ¨Güzel Atların Ülkesi¨, farklı bir binicilik deneyimi için harika bir seçenek olarak ön plana çıkar. Eğer çok tehlikeli maceralara kalkışmadan bölgenin keyfini çıkarmak istersen, binicilik en iyi alternatiflerden biri olarak ön plana çıkar. Kapodokya’nın harika güzelliklerini 1 – 1,5 saat boyunca at sırtında dolaşarak yakından incelemek uzun seneler unutamayacağın bir tecrübe olacak.

4- Marmaris

Marmaris bölgesi adrenalin tutkunu dindirebileceğin adreslerden bir diğeri. Zorlu kanyon geçişleri ile bedeninin ve zihninin sınırlarını test edebileceğin bu bölgede, doğanın gücüne bir kez daha şahit olacaksın. Kanyon geçişi sırasında buz gibi soğuk suya atlayarak doğa faaliyetini renklendirebilirsin. Ayrıca Marmaris bölgesinde bulunan kanyonda kaya tırmanışı ve trekking gibi aktiviteleri de gerçekleştirebilirsin.

5- Köprülü Kanyon

Antalya bölgesinde yer alan Köprülü Kanyon, birden fazla ekstrem spor deneyimi yaşayabileceğin bir başka adres. Bu nedenle Köprülü Kanyon’a gittiğinde yanında kamp malzemeleri de mutlaka götürmelisin. Böylece birkaç gün bölgede kalarak farklı tecrübeler elde edebilirsin. Köprülü Kanyon’da gerçekleştirilen en popüler ekstrem spor ise rafting. Farklı zorluk seviyelerine sahip olan raftingi daha önce tecrübe etmemiş olsan bile kısa süreli bir eğitimin ardından hemen başlayabilirsin. Rafting yapabilmene imkân sağlayan yüksek debiye sahip akarsuların bulunduğu bölgede kanyon geçişi, tırmanış ve uzun yürüyüşler de gerçekleştirebilirsin.

6- Ağrı Dağı

Ağrı Dağı dünyanın her ülkesinden tırmanışçıların geldiği bir bölgedir. Dağın zirvesinde yer alan Nuh’un Gemisi’ne yapılan tırmanış, rota boyunca en iyi manzaraları deneyimlemene olanak tanır. Ayrıca tırmanış rotasının mistik dokusu ve rakım yükseldikçe artan sis, tırmanış sırasında oldukça farklı duygular yaşamanı sağlar. Nuh’un Gemisi’ne yaklaşırken Ağrı Dağı’nın heybetine ve gizemine hayran kalacaksın.

7- Kekova

Kekova bölgesi de farklı sporları tecrübe etmeyi sevenler için en doğru adreslerden biridir. Hiç yapmamış olsan bile kısa sürede öğrenebileceğin deniz kanosu faaliyetleri, Kekova bölgesinin en popüler aktivitesi olarak dikkat çeker. Üçağız Köyü kıyılarından bineceğin deniz kanosuyla, Akdeniz’in rengiyle büyüleyen sularında ilerleyebilirsin. Ayrıca ikinci yüzyılda yaşanan bir depremden sonra sular altına gömülen antik bir kenti de yakından inceleme fırsatı bulabilirsin. Dalışın yasak olduğu bölgede, deniz kanosu yaparak denediğin ekstrem sporlar listesine bir branş daha eklemiş olursun.

8- Ölüdeniz

İrtifa almayı ve yeryüzüne yüksekten bakmayı seviyorsan, yamaç paraşütü sana uygun bir spor branşı olabilir. Ekstrem sporların vazgeçilmezlerinden biri olan yamaç paraşütü denilince akla ilk gelen bölgelerden biri ise Ölüdeniz. Her yıl dünyanın hemen hemen her bölgesinden gelen yamaç paraşütçülerini ağırlayan Ölüdeniz’de sen de yamaç paraşütü atlayışı yapabilirsin. Yamaç paraşütü eğitimin yoksa bölgede yer alan eğitim merkezlerinden faydalanabilirsin. Eğer eğitim alacak kadar vaktin var ise bir paraşüt hocası ile birlikte tandem atlayış yapabilirsin. Ölüdeniz bölgesinde yamaç paraşütü ile havalandığında hem yüksek adrenalinin hem de mükemmel manzaranın keyfini çıkaracaksın. 1970 rakımlı Babadağ bölgesinden gerçekleştireceğin ve 25 dakika ile 45 dakika arasında süren atlayışlar sırasında unutamayacağın bir deneyim yaşayacaksın.

9- Gökova

Türkiye’de ilginin her geçen yıl arttığı bir başka ekstrem spor branşı, kiteboarding olarak da bilinen uçurtma sörfüdür. Rüzgâr sörfü ve wakeboard branşlarının tüm heyecanını birlikte yaşamanı sağlayan uçurtma sörfünü deneyebileceğin en iyi adres ise Ege ile Akdeniz’in birleşim noktasında yer alan Gökova bölgesidir. Bu küçük tatil beldesinde uçurtma sörfü yapmadan önce ihtiyacın olan eğitimleri de bölgede bulunan eğitmenlerden alabilirsin. Sörf ve jimnastiği birleştiren kiteboarding yaparken ayaklarına taktığın board ile, üzerindeki trapeze bağlı uçurtmanın gücünü en iyi şekilde dengelemen oldukça önemli. Bunu başardıktan sonra yüksek hızın ve freestyle hareketlerin keyfini çıkarabilirsin.

10- Alaçatı

Windsurfing ya da diğer ismiyle rüzgâr sörfü, son yıllarda özellikle Ege kıyılarında meraklısı hızla artan bir spor branşıdır. Sörf tahtası üzerinde yerleştirilmiş bir yelken ile gerçekleştirilen rüzgâr sörfünü daha önce hiç denemediysen, bölgede bulunan rüzgâr sörfü okullarından eğitim de alabilirsin. Kısa süreli bir eğitim sonrasında rahatlıkla yapabileceğin bu ekstrem spor sayesinde serin rüzgarların ve mavi suların keyfini çıkarabilirsin. Ayrıca rüzgâr sörfü için İzmir’in Alaçatı beldesine gittiğinde, bölgede bulunan mavi panjurlu beyaz evlerin oluşturduğu harika görüntüye de hayran kalacak ve bir gün de beldeyi gezmek için ayıracaksın.

11- Ayazma Şelalesi

Çanakkale’nin şirin ve güzel köyü Bayramiç sınırları içerisinde bulunan Ayazma Şelalesi ve kamp alanı, adrenalin sporu tutkunlarının yeni uğrak yerlerinden biri olarak ön plana çıkar. Kaz Dağları’nın eteklerinde bulunan Ayazma Şelalesi bölgesinde, buz gibi suyun içerine heyecan dolu atlayışlar yapabilir ve soğuk suda yüzebilirsin. Ayrıca Kaz Dağları’nın yeşil tonlarının keyfini çıkarmak için bölgede birkaç gecelik kamp faaliyeti de gerçekleştirebilirsin.

12- Kaş

Ekstrem sporlar arasında oldukça popüler olan scuba diving’e olan ilgi Türkiye’de de her geçen gün artmaktadır. Akdeniz’in incilerinden olan Kaş, tüplü dalış yapabileceğin harika alanlardan biri. Su altında ilerlerken eşsiz mercanları, inanılmaz su altı yaşamını gözlemleyebilirsin. Kaş bölgesinde gerçekleştirebileceğin bir diğer ekstrem spor da cave diving ya da Türkçe ismiyle mağara dalışıdır. Scuba diving heyecanını bir adım daha ileri taşıyacağın bu aktivite, biraz daha fazla uzmanlık gerektirir. En tehlikeli spor branşlarından biri olarak kabul edilen mağara dalışında, özellikle yön bulma konusunda deneyimli olman gerekir. Mağara dalışı sırasında daha önce hiç yaşamadığın duyguları yaşayacak, su altında ilerlerken her an bir şeyler keşfetme heyecanı ile ilerleyeceksin. Bu gizemli ilerleme adrenalin salınımını da zirveye çıkaracak.

Türkiye’de ekstrem sporları yapabileceğin birbirinden güzel bölgeleri ziyaret etmeden önce, gereksinim duyduğun spor giysilerini sneakscloud.com üzerinden hemen sipariş ver ve satın aldığın spor malzemeleri kapına kadar gelsin.


Beğenebileceğin Diğer Yazılar