Sakatlanmamak için Koşu Öncesinde Yapılması Gereken Isınma Hareketleri

Sakatlanmamak için Koşu Öncesinde Yapılması Gereken Isınma Hareketleri
#ısınma hareketleri#sakatlık#spor öncesi

Yoğun iş temposu veya okul hayatından dolayı spor yapmaya ayırdığın zamanın az olduğundan bir an önce koşamaya başlamak istemen anlaşılır bir durum. Fakat yapacağın koşu öncesi esneme hareketleri ile daha iyi performans gösterebilir ve sakatlanmaların önüne geçebilirsin. Aynı zamanda koşu konsantrasyonunu artırabilir, beyin-kas iletişimini canlandırarak zihinsel ve bedensel olarak koşuya hazır hale gelirsin. Peki mutlaka yapman gereken koşu öncesi ısınma hareketleri nelerdir?

Jumping Jack

Jumping Jack hareketi, vücudun tüm kaslarını çalıştırarak kısa sürede ısınmanı sağlayacak hareketlerden biri. Hareketi doğru yapmak için dik, ayaklar bitişik, eller yanda ve avuç içleri vücuda doğru dönük olarak başlangıç pozisyonu al. Daha sonra nefes vererek bacaklarını zıplayarak yanlara aç ve aynı zamanda kollarını başının üzerinde yukarıda birleştir. Nefes alarak tekrar başlangıçtaki pozisyonuna dön. Kol ve bacak koordinasyonu gerektiren bu hareketi koşuya başlamadan önce kasların iyice ısınana kadar tekrarla.

Yüksek Diz Çekme

Diz çekme, en etkili koşu öncesi ısınma hareketleri arasında yer alır. Bacaklarını koşuya hazırlayan bu ısınma hareketinin başlangıç pozisyonu için ayaklarını kalça genişliğinde aç ve kollarını serbest olarak yanlara bırak. Sağ dizini 90 derece olana kadar yukarı çek ve bırak. Sağ ayağın yere basar basmaz aynı hareketi sol ayağın ile tekrarla. Bacak kasların iyice ısınana ve nabzın biraz yükselene kadar yerine koşar vaziyette yüksek diz çekmeye devam et.

Kol Çevirme

Kol çevirme hareketi omuz kaslarını ısıtmaya ve gerginliğini gevşetme yarayan oldukça etkili bir koşu öncesi ısınma hareketidir. Aynı zamanda omuz eklemlerini de ısıtan kol çevirme hareketi için ayaklarını omuz genişliğinde aç ve kolların yanlarda olacak şekilde başlangıç pozisyonu al. Daha sonra her iki kolunu yavaşça öne doğru dairesel olarak çevirmeye başla. Hareketi belirli bir süre tekrar ettikten sonra omuzlarının ısındığını hissedeceksin.

Kalça Çevirme

Kalça çevirme hareketi koşuya başlamadan önce kalça kaslarını gevşetip ısındırmanın etkili yollarından biridir. Harekete başlamak için ayaklar birbirine bitişik olacak şekilde ayakta dur. Sağ dizini 90 derece kaldır ve dışa doğru büyük bir daire çizerek kalçanı döndür. Daha sonra aynı hareketi sol ayağın ile tekrarla. Hareketi dengeni bozmayacak şekilde mümkün olduğunca geniş olarak yapmaya çalış.

İp atlama

Özellikle soğuk kış aylarında açık havada koşmayı seviyorsan koşu öncesi ısınmaya ekstra özen göstermelisin. İp atlama kısa sürede vücudunu ısıtmanı sağlayarak seni koşuya hazırlayan hareketlerdendir. Ayrıca, ip atlama hareketini yapmak için mutlaka bir ipe ihtiyacın yok. Hareketi elinde ip varmış gibi yaparak nabzını artırabilirsin.

Lunge

Lunge hareketi özellikle bacak ve kalça kaslarını koşu öncesi ısındırmana yardımcı olan bir harekettir. Hareketin başlangıç pozisyonu için ayaklarını kalça genişliğinde aç. Sağ ayağın ile ileri doğru büyük bir adım at. Sağ dizini bükerken sol dizini yere doğru mümkün olduğunca yaklaştır. Sonra sağ ayağını geri çekerek başlangıç pozisyonuna gel ve aynı hareketi sol ayak ile tekrar et. Kaslarının iyice ısındığını hissedene kadar lunge hareketine devam et.

Squat

Squat da koşu öncesinde sırt, bacak ve kalça kaslarını ısındırmaya yarayan başka bir etkili hareket. Harekete başlamak için ayakların omuz genişliğinde açık, ayak parmak uçların hafifçe dışa doğru ve ellerin yanlarda olacak şekilde pozisyon al. Dizleri bükerek kalçanı yere doğru yaklaştır. Dizler 90 derece olana kadar inmeye devam et. Aşağı doğru inerken gövdeni dik tutmaya özen göster. Daha sonra ayakları iterek başlangıç pozisyonuna dön. Belirli sayıda tekrardan sonra kaslarının ısındığını fark edeceksin.

Sakatlanmamak için yaptığın koşu öncesi ısınma hareketleri kadar önemli olan, hareketleri rahatça yapmana imkân veren koşu kıyafetlerine sahip olmak. İhtiyacın olan koşu giysilerini ve koşu ayakkabını Sneaks Cloud’da keşfet ve vakit kaybetmeden sahip ol.