Türk Basketbolunun Enleri ve İlkleri

Türk Basketbolunun Enleri ve İlkleri


20. yüzyılın başından bu yana Türkiye, birçok spor dalında başarılara imza attı. Basketbol ise geçmişte olduğu gibi günümüzde de dünya çapında ismimizi duyurduğumuz bir alan oldu. Bu bloğumuzda sizlere ‘Türk Basketbolunun enleri ve ilkeri’ hakkında merak edilenleri derledik, işte detaylar;


Uluslararası Alanda İlk Milli Maç


1936 yılında Uluslararası Basketbol Federasyonu’na (FIBA) üye olan Türkiye, bu alanda ilk maçını Beyoğlu Halkevi Salonu’nda Yunanistan ile yaptı. Maçtan 49-12’lik galibiyetle ayrılan millilerimiz 1936 yılında Berlin Olimpiyatları’na katılmaya hak kazandı.


En Çok Milli Forma Giyen Oyuncu Efe Aydan


Basketbol kariyerine 16 yaşında Galatasaray’da başlayıp Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi takımlarda da forma giyen Efe Aydan, Milli takımda en fazla forma giyen (259) oyuncu olmakla beraber aynı zamanda Avrupa Karması’nda da oynayan ilk Türk basketbolcudur.


Milli Maç Sayı Rekoru



Türkiye’nin köklü takımlarının neredeyse hepsinde forma giyen Levent Topsakal, 16 Nisan 1983 yılında oynanan Türkiye-İrlanda milli maçında 78 sayı atarak bir rekora imza attı.


Bir Maçta 153 sayı

Türk basketbolunun önemli isimlerinden olan Erman Kunter, sayısız Türk takımında oynadı. 1988 yılında Fenerbahçe formasıyla Hilalspor ile oynadıkları maçta 153 sayı atarak bir maçta en çok puan üreten oyuncu oldu.


Tüm Sayıları Bir Oyuncunun Attığı Maç


Bulgaristan kökenli oyuncu Hudai Budanur, Beşiktaş – İstanbul Karagücü karşılaşmasında 110-56’lık maç sonucunda siyah beyazlıların 110 sayısını da kendisi atarak tarihe geçti.


NBA’e Giden İlk Türk Oyuncu Mirsad Türkcan

Asıl adı Mirsad Jahoviç olan Boşnak kökenli oyuncu Türk basketbol takımlarında oynamaya başladıktan sonra Türk vatandaşlığına geçti ve ismini Mirsad Türkcan olarak değiştirdi. Türkiye’de Efes’te oynadıktan sonra Housten Rockets tarafından ilk turda seçildi ve NBA’de oynayan ilk Türk basketbolcu unvanını aldı.


NBA All-Star’da Oynayan İlk Oyuncu Hidayet Türkoğlu

Günümüzde Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlığı yapan Hidayet Türkoğlu, NBA’de en uzun süre kalan oyuncu oldu. Amerika’da birden fazla forma şansı bulan namıdiğer ‘Hido’ aynı zamanda NBA All-Star etkinliğinde oynayan ilk Türk oldu.


İtalya’da Şampiyonluk Kupası


Gittiği ilk sezonda (2001-2002) Montepaschi Siena takımını şampiyon yapan Ergin Ataman, Avrupa’daki profesyonel bir ligde takım çalıştırıp kupa kazanan ilk Türk antrenör oldu.


Avrupa Şampiyonası Finali’nde İlk Türk Hakem

İzzettin Somer 1951 yılında düzenlenen 7. Avrupa Basketbol Şampiyonası Finalini yöneterek Avrupa Şampiyonası’ndaki ilk Türk hakem oldu.


Euroleague’i Kazanan İlk Türk Antrenör


2021 yılında Anadolu Efes, finalde Barcelona’yı mağlup etti ve THY Euroleague’i kazandı. Ergin Ataman ise Euroleague şampiyonluğu yaşayan ilk Türk başantrenör oldu.


Euroleague’de Sayı Rekoru

Şu an Milli Takımımızda oynayan Amerika kökenli oyuncu Shane Larkin, 29 Kasım 2019 tarihinde Anadolu Efes formasıyla Bayern Münih’in karşısında attığı 49 sayıyla hem kendi hem de Euroleague sayı rekorunu kırdı ve bir ilke imza attı. Ayrıca Shane Larkin şubat ayında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı almaya hak kazanmıştır.

Sen de basketbolun ilklerinden olmak istiyorsan hemen bir basketbol ayakkabısı al ve yola başla. Daha fazlası için sneakscloud.com’u ziyaret et.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar