Steroid Nedir, Ne İşe Yarar?

Steroid Nedir, Ne İşe Yarar?

Tıpta uzun yıllardan beri tedavi amaçlı olarak kullanılan steroid türleri, günümüzde tıbbi amaçların yanı sıra, vücut geliştirme sporlarının da önemli bir konusu haline geldi. Haliyle söz konusu sağlık olunca amatör ya da profesyonel olarak vücut geliştirme sporları ile ilgilenen birçok insanın da steroid etkileri, yararları ve zararları konusunda kafası biraz karışık. Uzmanların bir kısmı steroid kullanımının son derece tehlikeli ve zararlı olduğunu savunurken, bazıları ise kullanımın bilinçli şekilde ve gerekli durumlarda yapılması gerektiğini söylüyor. Tüm bu kafa karışıklıklarını gidermek için steroidlerin ne işe yaradığı, hangi amaçlarla kullanıldığı ve türleri hakkında daha detaylı bilgilere sahip olmakta fayda var. O halde steroid ve nonsteroid nedir? Steroid çeşitleri nelerdir? Sen de bu soruların yanıtlarını öğrenmek istiyorsan, okumaya devam etmen yeterli.

Steroid Nedir?

Her insanın vücudunda organların, dokuların ve sistemlerin işlevlerini yerine getirmelerini sağlayan hormonlar bulunur. Steroidler, insan vücudunda bulunan hormonların kimyasal ve insanlar tarafından üretilen versiyonlarıdır. Birçok hastalığın ya da rahatsızlığın tedavisinde de kullanılabilen streoidler, anabolik steroidler ve kortikosteroidler olarak iki farklı gruba ayrılır. Non steroidler ise, steroid dışı anti-inflamatuar ve yangı önleyici ilaçlar ve formülleri kapsar.

Kortikosteroid Nedir?

Steroidlerin yalnızca kasların gelişimi için kullanıldığı düşünülse de temel amaçları hormon davranışlarını üstlenerek vücuttaki inflamasyonu azaltmaktır. Kortikosteroidler, inflamasyonu azaltarak daha az ağrı ve acı hissedilmesine yardımcı olur.

Anabolik Steroid Nedir?

Spor ve vücut geliştirme branşlarında sözü geçen steroidler, anabolik steroidlerdir. Testosteron hormonunun bir çeşidi olan anabolik steroidler, kasların daha hızlı ve çok gelişmesi için kullanılır. Ayrıca AIDS ve kanser gibi vücuttaki kas kütlesini yıkıma uğratan hastalıklarda da anabolik steroid ilaçların dahil edildiği tedaviler uygulanabilir. Anabolik steroidleri vücut geliştirme ve kas kütlesi artırma amacıyla kullanan kişiler, çoğunlukla oral yolla, kaslara enjekte ederek ya da krem gibi harici yöntemlerle vücutlarına steroid yükler. Ancak medikal amaçların haricinde steroid kullanımı, son derece tehlikeli olabilir. Söz konusu tehlikeyi anlamak için steroidlerin yarar ve zararlarına daha yakından göz atalım.

Steroid Ne İşe Yarar?

Vücuttaki inflamasyonlar morluk, şişlik, kızarıklık ve ateş gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Esasen inflamasyon oluşumu, vücudun bir enfeksiyona ya da bakteriye karşı verdiği savunma tepkisidir. Kortikosteroid ilaçlar söz konusu inflamasyonu geciktirmekte, azaltmakta ya da acı hissini gidermekte kullanılır. Kortikosteroid ilaçların tümünün mutlaka doktor kontrolünde alınması ve dozların yine doktor tarafından belirlenmesi gerekir.

Steroid Kullanımının Riskleri Nelerdir?

Anabolik steroidlerin spor sektöründe kullanımı ise sporcuların sağlığı açısından oldukça risklidir. Çünkü steroidlerin büyük çoğunluğu yasa dışı yollarla ve gayri resmî satıcılar aracılığıyla temin edilir. Her ilacın kişisel, bilinçsiz ve keyfi kullanımı tehlikelidir. Ancak söz konusu steroidler olduğunda, ortaya çıkan risk vücut ve beyin açısından oldukça yıkıcı olabilir. Anabolik steroid kullanımı keyfi ve aşırı dozlarda yapıldığında, zihinsel ve bedensel hasarlar oluşması kaçınılmazdır.

Anabolik steroidlerin yasal ve medikal amaçlı kullanım miktarının tüketilmesi; vücutta libido artışı, saç kaybı, akne, kırmızı hücre sayısının artması ve jinekomasti gibi belirtilere yol açabilir. Doktor tavsiyesiyle ve normal doz anabolik steroid kullananların randevular aracılığıyla takip edilmesi gerekir. Medikal amaçlar haricinde kullanılan steroidler ise, çoğunlukla tıbbi amaçlar için kullanılan dozların katbekat fazlasını içerir. Yanlış ve aşırı miktarda kullanılan steroidler vücutta tümör oluşumu, kardiyovasküler rahatsızlıklar, miyokard enfarktüsü, tendon kopması ve karaciğer sorunları gibi birçok hayati soruna neden olabilir.

Kısacası, steroidler yalnızca tıbbi amaçlarla ve doktor gözetiminde kullanıldığında risksiz ve verimli olabilir. Vücut geliştirme ve kas kütlesini artırmak için bilinçsizce steroid kullanmak, vücutta geri dönülemez sorunlara ve kayıplara yol açabilir.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar