NBA Takım İsimleri Hikayeleri - Doğu Yakası Takımları

NBA Takım İsimleri Hikayeleri - Doğu Yakası Takımları

Boston Celtics ismini duymuşsundur. Ya da Orlando Magic takımını. Bu isimlerin geçmişini ve hikayelerini hiç merak ettin mi? Burada, NBA’in Doğu Konferansı takımlarının isimlerini inceleyebilirsin. Batı Konferansı takımlarının isimlerini ise buradan öğrenebilir, tarihi bir yolculuğa çıkabilirsin. 

Atlanta Hawk – Atlanta Şahinleri

İlk olarak New York’ta Bisons adıyla kurulan franchise, Mississippi nehri üzerindeki Tri-Cities olarak geçen Molina, Rock Island, Davenport şehirlerine taşındı ve ismi Tri-Cities Blackhawks olarak değiştirildi. Bu isim, takımın olduğu yerlerin eskiden yer alan Kızılderililere ithafen verildi. Sauk Kızılderililerinin kahramanı olan Black Hawk’ın isminin verildiği takım Milwaukee'ye taşındı ve Hawks olarak kısaltıldı. Daha sonra St. Louis ve Atlanta’da bulundu ve son olarak Atlanta Hawks olarak yoluna devam ediyor.

Boston Celtics – Boston Keltleri

NBA’in ilk takımlarından olan Boston Celtics, isim değiştirmeyen nadir takımlardan birisi. New York’ta kurulan ve bir hayli ünlü olan Original Celtics’in isminden esinlenen Walter Brown, kuracağı takımının onlar gibi bir ruha ve geleneğe sahip olmasını arzular. Ayrıca, Boston’ın çevresinde bulunan İrlandalılar’a ithafen bu isim tercih edildi. Logo olarak da Lucky isimli İrlanda kökenli cin leprikon tercih edildi.

Chicago Bulls – Chicago Boğaları

Boğa, Chicago şehriyle tam olarak ilişkili bir hayvan değil aslında. Ama şehrin, önceki zamanlarda Amerika’da et piyasasının merkezi olması, bu ismin verilmesinde önemli bir yol oynuyor. Maçların oynanacağı salonun, et depolarına yakın olması da ismin veriliş sebeplerinden birisi olarak geçiyor. Bir diğer hikâyeye göre ise, takımın sahibinin aklında isimler dönerken oğlunun bu isimlere “bunch of bull” (saçmalık) tepkisi üzerine Bulls ismi ortaya çıktı.

Cleveland Cavaliers – Cleveland Süvarileri

Takıma isim bulmak için açılan yarışmada, Amerikan başkanlarının birçoğunun çıktığı şehir olan Cleveland’a Presidents ismi konulması gündeme geldi. Bunun yanında, Jays, Foresters ve Cavaliers isimleri de ön plandaydı. C, L, V harfleriyle benzer ve fonetik olarak uyumlu olan Cavaliers ismini, diğerlerinin daha önüne geçti. Takıma, cesaret ve korkusuzluk aşılaması için bu ismin seçilmiş olması yüksek bir olasılık.

Charlotte Hornets – Charlotte Eşekarıları

Hornets, Charlotte kökenli bir franchise. New Orleans’a taşınan ve uzun yıllar burada kalan isim, 2014’te Charlotte şehrine geri döndü ve Charlotte Hornets uzun bir aradan sonra kaldığı yerden devam etti.

Kurulduğunda Charlotte Spirit ismiyle yola çıkan takım, resmi hale gelmeden Charlotte Hornets ismini aldı. Amerikan Bağımsızlık Savaşı döneminde, koloniler tarafından Carolina’da bozguna uğrayan Britanyalı kuvvetlerin başındaki komutan düştükleri durumu arı kovanına yakalanmaya benzetti. Buradan gelen Hornets ismi, önceleri şehirde var olan beysbol ve futbol takımlarından sonra basketbol takımına da verildi. Daha sonra takımın patronunun, şehir ile takımın uyuşmadığını düşünerek takımı franchise’ı New Orleans’a taşıdı. Burada yaşanan kasırga ardından Oklahoma eşliğinde New Orleans / Oklahoma Hornets olarak devam eden takım New Orleans’a geri döndü ve New Orleans Hornets olarak mücadele etti. Son olarak, doğduğu kente geri dönen Hornets, Charlotte Hornets olarak hayatına devam ediyor.

Detroit Pistons – Detroit Pistonları

Detroit, Amerika’nın otomotivde lider şehri. Böyle bir şehre Pistons, ismi oldukça uyumlu olsa da ismi Detroit’in ününden gelmiyor. Takım, ilk olarak Indiana’da bulunan Fort Wayne şehrinde kuruldu. Fred Zollner’ın kurucusu olduğu franchise’ın adı Fort Wayne Zollner Pistons’tı. NBA’e katıldıktan sonra isimleri Fort Wayne Pistons olarak kısaldı.

Yıllar içinde bazı sorunlar baş göstermeye başladı. İlki, Zollner, Indiana’da üretim yapıyordu fakat müşterilerinin büyük çoğunluğu Detroit’tendi. İkinci sorun ise şehrin, NBA için küçük bir pazar alanı oluşturmasıydı. Şehrin küçüklüğü ve taraftarın azlığı takımın zarar etmesine yol açıyordu. Bu sebeplerle takım Detroit’e taşındı ve franchise’ın adı değişmeden Detroit Pistons oldu.

Miami Heat - Miami Ateşi

Miami’de kurulacak takımın ismi için, birçok şehirde olduğu gibi bir yarışma düzenlendi. Flamingos, Beaches, Waves, Palm Trees, Suntan, Heat, Floridians gibi alternatifler arasından öne çıkan adaylar Heat, Waves ve Flamingos oldu. Miami’yi düşündüğünüzde sıcaklığın aklınıza geldiğini, bu yüzden takımın isminin de Heat olması gerektiğini belirterek konuya son noktayı patron koydu ve takımın ismi Miami Heat.

Brooklyn Nets – Brooklyn Fileleri

Nets franchise’ı, NBA’de en çok gezinen isimlerden birisi. New York ve New Jersey arasında gidip gelen Nets’in son adresi Brooklyn oldu. İlk olarak New York Americans adıyla yola çıkan takım New York Knicks’in müdahaleleri sonucunda New Jersey’e taşınmak zorunda kaldı. Takımın adı New Jersey Americans oldu.

İlk senenin sonunda play-off’lara kalan takım, oynadıkları salonun başkaları tarafından tutulması sonucunda salonsuz kaldı. Long Island’ı tercih eden ve New York sınırlarına geri döndü. Sonraki sezonda, New York’un ünlü beysbol takımı olan New York Mets ve Amerikan futbolu takımı New York Jets’e kafiyeli olması için New York Jets ismini aldı. Sonraki yıllarda uzun süre New Jersey’de kalan Nets franchise’ı, Brooklyn’e döndü ve Brooklyn Nets ismini aldı.

New York Knicks (Knickerbockers) – New York Golf Pantolonları

New York Knicks, NBA’in ilk takımlarından birisidir. Şehir değiştirmeden bugüne kadar gelen takımın isminin hikayesi ise bir hayli eskilere dayanıyor. Knickerbockers, iki anlama sahip bir kelime. İlki, golf pantolonu, ikincisi ise New York’un yerlisi anlamına gelir.

Hollandalı göçmenler, 1600’lü yıllarda gelip New Amsterdam’ı kurdular. Hollandalılar o dönem, “knickerbocker” isimli bir pantolon giyiyorlardı. Bugün giyilen golf pantolonlarına benzeyen, diz hizasında biten uzun şort tarzı pantolonlar, Hollandalılar arasında oldukça yaygındı. New York’ta kurulan basketbol takımına da Hollandalılara gönderme yapmak için New York Knickerbockers ismi verilmiş, zamanla Knicks’e dönüşmüş.

Philadelphia 76ers – Philadelpiha Yetmiş Altılıları

Syracuse Nationals ismiyle kurulan takım, 1963’te Philadelphia'ya taşındı. Takıma, 76ers ismi verilmesi kararına varıldı. Bunun sebebi, Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi’nin 1776’da Philadelphia’da imzalanmış olması.

Orlando Magic – Orlando Büyüsü

Orlando’da bir basketbol takımı kurulması için girişimlerde bulunan Jim Hewitt, daha karar çıkmadan aylar önce isim bulmak için çalışmalara başladı. Yapılan yarışmadan Heat, Tropics, Juice ve Magic en güçlü adaylar olarak öne çıkar fakat nihai bir karara varılmadı. Hewitt, aynı dönemde, takımın başına geçmesi için 76ers’ta ayrılan Pat Williams ile görüşmeye başladı. Williams’ın Orlando’yu ziyaretine eşlik eden 7 yaşındaki kızı Karen, Orlando’dan ayrılırken “Burayı gerçekten sevdim. Burası sanki bir büyü gibi.” yorumunda bulundu. Bu yorumdan sonra Orlando’da kurulacak takımın ismi Orlando Magic oldu.

Washington Wizards – Washington Büyücüleri

Dolambaçlı bir franchise hikayesiyle daha karşı karşıyayız. Chicago’da Packers yani Ambalajcılar ismiyle kurulan takım, kısa bir süre sonra ismini Chicago Zephyr olarak değiştirdi. Rüzgarlarıyla ünlü şehir için, batı rüzgârı anlamına gelen Zephyr uygun bir seçimdi. Baltimore’a taşınan ve Bullets ismini alan franchise, aynı eyaletteki Washington DC’ye geçti ve Capitol Bullets ve sonraki sezonda Washington Bullets ismini aldı. Şehirde yaşanan suç oranları ve silah kullanımının artması ve takımın patronunun yakın arkadaşının öldürülmesi sonucunda takımın isminde değişikliğe gitme kararı alındı. Yapışan yarışmada Dragons, Sea Dogs ve Wizards gibi adaylar ön plana çıktı. Washington’la uyumlu ses yapısına olan Wizards’ta karar kılındı.

Indiana Pacers – Indiana Yarış Arabaları

Takımın ismi, pace car, bir diğer adıyla safe car, yani yarışlardaki güvenliği sağlayan araçlardan gelir. Indiana eyaletinin, araba yarışları konusunda şöhrete sahip olması, bu ismin neden verildiğini bize açıklıyor.

Milwaukee Bucks – Milwaukee Geyikleri

Yıllarını tek bir isimle geçiren istikrar abidesi bir diğer takımımız da Milwaukee Bucks. Yapılan isim yarışmasında, geyiklerin canlı, atlet, hızlı ve çevik olmaları gerekçeleriyle kazanan Bucks ismi, Wisconsin’in geyikler için önemli bir yaşam alanı olmasına da dayanıyor.

Toronto Raptors – Toronto Dinazorları

Toronto tarihinde ikinci basketbol takımı olan Raptors’tan çok önceleri tek sezonluk macerası olan Toronto Huskies bulunuyordu. Yeniden bir takım kurulurken yine bu isim mi verilse diye düşünülse de Minnesota’nın Timberwolf’una benzemesi sebebiyle yetkililer farklı bir isim aramaya başladı. İsim yarışması yapıldı ve döneme damga vuran Jurassic Park filminin etkisi, isimlerde oldukça hissedildi. Dinazorlarla herhangi bir ilgisi olmamasına rağmen Velociraptor’ın kısaltılmış hali Raptors tercih edildi.

Mücadelenin bir saniye eksik olmadığı, dünyanın en iyi takımlarının olduğu NBA’in Doğu Konferansı takımlarına yakından baktık. Basketbol dolu yazımızı okumak, basketbol özlemini arttırdıysa Sneaks Cloud basketbol sayfası bir tık uzağında!

Yararlanılan Kaynaklar:

https://nbahoopsonline.com/Articles/2007-08/teamnames.html Son erişim tarihi: 15.03.2021

https://eksisozluk.com/entry/22188641 Son erişim tarihi: 15.03.2021

https://www.nba.com/hornets/charlotte-hornets-name-returns-carolinas Son erişim tarihi: 15.03.2021

http://www.sportingnews.com/us/nba/news/4500372-charlotte-hornets-name-change-minor-league-baseball-wfl-bobcats) Son erişim tarihi: 15.03.2021

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar