Köpeğinle Yapabileceğin Eğlenceli Spor Aktiviteleri

Köpeğinle Yapabileceğin Eğlenceli Spor Aktiviteleri
#yaşam#aktiviteler

Yavru köpeğim sürekli oyun istiyor ve ben onun enerjisine yetişmekte zorlanıyorum!” mu diyorsun? Veya “Köpeğimin enerjisini nasıl atabilirim, onu nasıl sakinleştirebilirim?” diye araştırmalar mı yapıyorsun? O halde doğru yerdesin! Köpeklerin enerjisi, özellikle ilk kez köpek sahiplenenleri biraz şaşırtabilir. Yavru köpekler, tıpkı bebekler ve küçük çocuklar gibidir. Oyun oynamak, çevrelerini keşfetmek, yeni maceralar peşinde koşmak isterler. Yetişkin köpeklerin ise enerjilerini atabilmek için, her gün belirli miktarda hareket etmeleri gerekir. Özellikle söz konusu büyük ırk köpeklerse, yeterli düzeyde hareket etmedikleri takdirde sağlıkları da olumsuz anlamda etkilenebilir.

Şehir hayatı, yoğun tempolu iş yaşamı ve sorumluluklar, bazen köpeğinle yeterince ilgilenmediğini ya da ona enerjisini atması için olanak tanımadığını fark etmeni önleyebilir. Ancak elbette, bunların hiçbiri bahane değil. Köpekler sahiplerine oldukça bağlı hayvanlardır. Bu nedenle köpeğin seninle vakit geçirmeye, iletişiminizi güçlendirecek aktiviteler yapmaya her zaman hazırdır. O halde, hem onun enerjisini atmak, hem birlikte keyifli vakit geçirmek hem de sporu hayatına biraz daha dahil etmek için çeşitli aktiviteler denemeye ne dersin? İşte yeri geldiğinde köpek idman programı olarak bile kullanabileceğin köpeğinle bir arada yapabileceğiniz eğlenceli spor aktiviteleri…

Doğa Yürüyüşleri

Köpeğini yalnızca tuvalet ihtiyacını gidermesi için dışarı çıkarıyor ve birkaç dakika sonra hemen eve dönüyorsan, onun hava alma ve egzersiz yapma ihtiyacını göz ardı ediyorsun demektir. Köpeklerin günde en azından 15 - 20 dakika boyunca açık havada vakit geçirmesi, bu vakti de aktif şekilde değerlendirmesi büyük önem taşır. Söz konusu büyük ırk köpekler olduğunda, bu süre daha da artar. Kısacası, aslında yavru köpeğinin evde sürekli bir şeyler kemirmesi ya da dağıtması veya yetişkin köpeğinin gitgide hareketsizleşmesi, bu ihtiyacın karşılanmamasından dolayı olabilir.

Evde köpek egzersizleri yapmak ne senin ne de köpeğin için yeterli gelmiyorsa, o halde birlikte keyifli yürüyüşlere çıkmaya ne dersiniz? Özellikle trekking’e ya da doğa yürüyüşlerine meraklıysan, bu aktivite ikiniz için de harika bir seçim olabilir. Üstelik doğa yürüyüşleri esnasında vaktinin büyük çoğunluğunu evde geçiren köpeğin de dünyayı daha yakından keşfetmeye fırsat bulabilir. Elbette doğayla iç içe olma fırsatı bulamıyorsanız, günde yalnızca 20 - 30 dakikalık gezintiler de oldukça işe yarayacaktır.

Yüzme

Köpeğinle birlikte yüzmek harika bir fikir olabilir. Ancak öncelikle bir uyarı yapmakta fayda var: Her köpek yüzme öğrenemez, bazıları da yüzmeyi bilse de hiç sevmez. Sanılanın aksine, köpeklerin tümü suya girdiği andan itibaren yüzmeyi başaramaz. Çünkü tüy yapıları ve anatomileri buna uygun değildir. Örneğin kısa bacakları ve basık burun yapıları ile İngiliz buldoglarının büyük çoğunluğu, iyi yüzücüler sınıfına girmez. Ne var ki, yüzebilen köpek cinsleri, yüzemeyenlere kıyasla oldukça fazladır. Ama burada bir olasılık daha ortaya çıkabilir: Köpeğin yüzme fikrinden hiç hoşlanmayabilir.

Köpeğinin ilk suyla tanışma tecrübesinde onun yanındaysan, onu ürkütmemeye ve güvenli bir ortam yaratmaya özen göstermelisin. Eğer köpeğin henüz yavruysa, suya giren yetişkin köpekleri bir süre izlemesi de yeterli olabilir. Çünkü yavru köpekler çoğunlukla yetişkin köpekleri taklit ederek birçok beceri kazanır. Eğer köpeğin suya girer, yüzmeye başlar ve bu aktiviteden keyif alırsa çok şanslısın! Artık özellikle yaz aylarında birlikte tatile gidebilir, denizin ya da havuzun tadını dilediğinizce çıkararak spor aktiviteleri yapabilirsiniz. Son olarak, köpeğinin yüzme konusunda yeterince tecrübesi yoksa, bu aktivitelerden önce ona bir köpek can yeleği alabilirsin.

Bisiklet Sürme

Eğer bisiklet sürmeyi seviyorsan, hele bir de evinin yakınlarında rahatça bisiklet sürebileceğin açık alanlar varsa, o halde köpeğini de bu eğlenceli aktiviteye dahil edebilirsin. Az önce de sözünü ettiğimiz gibi, özellikle büyük ırk köpeklerin kas ve kemik gelişimleri açısından her gün belirli bir mesafeyi yürümesi ya da koşması gerekir. Eğer köpeğini tasmasız gezdirmekte bir sıkıntı yaşamıyorsan, sen bisiklet sürerken o da yanında keyifle koşabilir.

Onu özgür bırakmaktan çekiniyorsan, tasmasının kayışını ona yeterince özgürlük alanı tanıdığından emin olduktan sonra bileğine geçirebilir ya da bisikletinin gidonuna takabilirsin. Ancak bu esnada çok dikkatli olman gerek. Öncelikle boğma ya da dikenli tasmalar, elbette bu aktivite için uygun değil. Köpeğinin rahatlıkla nefes alabilmesi ve özgürce koşabilmesi gerek. Ayrıca, bisikletinin hızını onun koşabileceği bir tempoda tutmalı, sürekli olarak onun zorlanıp zorlanmadığını kontrol etmelisin. Bu şekilde birlikte yapacağınız kısa bir gezinti, köpeğinin de enerjisini dilediğince atmasını sağlayabilir.

Ebeleme

Biraz çocukluğuna dönmeye ne dersin? Çocukken oynadığın ebeleme oyununa köpeğini de dahil etmemek için hiçbir neden yok. Yapman gereken tek şey, köpeğine elinle dokunduktan sonra kaçmaya başlamak. O zaten çok yüksek ihtimalle bunun bir oyun olduğunu anlayıp koşarak peşinden gelecektir. Sana ulaşmayı başardıktan sonra bu kez sen onun peşinden koşmaya başlayabilirsin. Köpekler, bu tip oyunları kolaylıkla kavrayabilir. Ancak köpeğin oyununuzun mantığını kavramasa bile, birlikte bol bol koşmuş olmanız da onun enerjisini atmak için yeterlidir.

Halat Çekiştirme

“Ben köpeğimle evde oyun oynayarak onun enerjisini tüketmesini sağlamak istiyorum.” dediğin günlerde, ihtiyacın olan tek şey, evde oyun oynamaya uygun bir alan yaratmak. Eğer köpeğinin rahatça hareket edebileceği, kırılabilecek eşyalardan uzak bir alanınız varsa, birlikte sayısız oyun üretebilirsiniz. Kalın bir ipin ya da halatın bir ucundan sıkıca tutabilir, diğer ucunu ise köpeğinin yakalamasına izin verebilirsin. Daha sonra ikiniz de halatı birer ucundan çekiştirmeye başlayacaksınız. Bu aktiviteyi eski bir çarşafla ya da kumaşla da yapabilirsin, ancak köpeğin yavru değilse çarşaf kısa sürede parçalanabilir. Ayrıca, bu oyunu oynamadan önce köpeğinin dişlerinde herhangi bir sorun olmadığından emin olmalısın.

Köpeğinle Spor Yaparken Nelere Dikkat Etmelisin?

Son olarak, az önce sözü geçen spor aktivitelerinde dikkat etmen gereken noktaları sıralamakta fayda var. Öncelikle, özellikle yavru ya da yaşlı bir köpeğin varsa bu aktivitelerin onun için uygun olup olmadığına dair veteriner hekiminizden onay almalısın. Koşu, yürüyüş ve benzeri açık hava aktivitelerine başlamadan önce yanında köpeğin için su bulundurmalı, onun sokaktaki birikintilerden su içmesini önlemelisin. Ayrıca, köpeğin yemek yedikten hemen sonra bu aktiviteleri yapmamalı, onun son öğününün üstünden en az 1 saat geçtiğinden emin olmalısın. Tüm bu uyarılara dikkat ederek köpeğinle harika vakit geçirebilir, onun kas ve kemik gelişimini güçlendirecek spor aktivitelerini hayatınızın bir parçası haline getirebilirsin!

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar