Kask ile Yapılan Sporlar Nelerdir?

Kask ile Yapılan Sporlar Nelerdir?

İlgilendiğin tüm spor branşları için geçerli bir kural var: Önceliğin her zaman güvenliğin ve sağlığın olmalı! Aksi takdirde istenmeyen sakatlıklara ve kazalara davetiye çıkarabilir, sağlığını riske atabilirsin. Olası sakatlanmaların ve kazaların önüne geçmek için spor antrenmanlarını dikkatli ve doğru bir rutin çerçevesinde uygulamalı, ilgilendiğin spor branşının gerektirdiği tüm koruyucu ekipman ve aksesuarları edinmelisin. Spor branşlarına bağlı olarak kullanman gereken koruyucular farklı gruplara ayrılabilir. Ancak bugün konumuz, kask! Kaza riski yüksek spor branşlarında kullanılması gereken kasklar, etkili koruyucu önlemler arasındadır. Çünkü kasklar, beyne ve kafatasına gelebilecek şiddetli darbelerin etkisini azaltmak için kullanılır. Beyin öncelikli olarak korunması gereken ve vücudun hayati fonksiyonlarını yöneten bir organ olduğu için, kask kullanımı sağlık açısından son derece önemlidir. Peki, kask ile yapılan sporlar nelerdir? Hangi sporlar kask ile yapılabilir? Farklı spor branşları arasında kısa bir gezintiye çıkmaya ne dersin?

Kayak

Snowboard, skibob ve biatlon gibi birçok alt dalı bulunan kayak sporu, karlı zemin üzerinde yapılması nedeniyle özellikle yeni başlayanlar için oldukça riskli olabilir. Ancak yeni başlayanlar denmesi seni yanıltmasın. Amatör sporculardan profesyonellere, kayak yapan herkesin kask takması gerekir. Kaygan ve engebeli zeminlerde aniden dengeni kaybettiğinde ya da tökezlediğinde başına alabileceğin darbelerin şok etkisi sağlığın açısından ciddi tehlikeler doğurabilir. Bu nedenle kask ile yapılan spor türleri arasında kayak branşı mutlaka yer alır. Sen de kaskını ve diğer tüm koruyucu ekipmanlarını aldıktan sonra kendini karlı zeminin büyülü dünyasına bırakmalı, bu esnada dikkatini asla kaybetmemeye özen göstermelisin. Adrenalin ve dinamizm dolu diğer ekstrem kış sporları hakkında daha detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsin.

Boks

Dünyanın en popüler dövüş sporlarından olan boks, elbette kasksız düşünülemez! Boksla yalnızca amatör olarak ilgileniyor olsan bile, başına gelebilecek darbelere karşı önlem almalı, kendini korumayı ihmal etmemelisin. Gerekli ve yeterli önlemleri aldığın sürece boks antrenmanlarını daha dirençli, güçlü ve formda bir vücuda kavuşmak için uygulayabilir, üstelik bu esnada deşarj olarak gündelik hayatın stresinden arınabilirsin. Kum torbası eşliğinde ya da bir partnerle birlikte çalışırken tüm hamlelerini kontrollü yapmayı da unutmamalısın.

Bisiklet

Kalp sağlığını güçlendirmek, kısa sürede yüksek oranda kalori yakmak, birçok farklı kas grubunu bir arada çalıştırmak ve açık havaya doymak! Tüm bunları yapmak için yalnızca bisiklet sürmen yeterli. Ne var ki birçok insan bisiklet sürmenin de kask eşliğinde yapılması gereken bir spor olduğunun farkında değil. Bisiklet sürerken önüne birçok engel, zemin ve parkur çıkabilir. Bisiklet yüksek oranda senkronizasyon, dikkat ve kondisyon isteyen bir spor branşı olduğu için, dikkatin dağıldığı ya da ani bir sürprizle karşılaştığın anda düşebilir ya da sakatlanabilirsin. Ani düşüşler esnasında bedenini kontrol edememe riskin olduğu için başını her zaman kask yardımıyla korumalısın. Aksi takdirde başını aniden yere ya da sert bir cisme vurabilir, darbenin şiddetine bağlı olarak bilinç kaybı dahi yaşayabilirsin.

Kaykay

Tıpkı bisiklet gibi kaykay sürmek de dikkat, güç ve konsantrasyon ister. Hem eğlenceli hem de oldukça verimli bir spor branşı arıyorsan kaykay tam sana göre olabilir! Ancak kaykay parkurları farklı eğim oranlarındaki rampalarla doludur. Rampalarda hızını ve bedeninin pozisyonunu doğru ayarlayamadığında kaykaydan düşme olasılığın oldukça yüksektir. Denge kaybı yaşama ihtimaline karşı her antrenmanda kaskını takmalı, başını korumayı ihmal etmemelisin.

Paten

Daha çok gençlerin ilgilendiği bir spor olsa da paten her yaştan insanı kucaklayan bir branştır. Üstelik paten kaymayı hem bir spor aktivitesi hem de hobi olarak düşünebilirsin. Paten kaymak tamamen denge kurmaya dayalı bir spor olduğu için vücudundaki birçok farklı kas grubunu fark etmeden çalıştırmanı ve direncini artırmana yardımcı olur. Ancak tıpkı kaykay ve bisiklet gibi paten de dikkatsizlik anlarında oldukça riskli olabilir. Paten kayarken düz zeminleri tercih etsen ya da kısa mesafelerde antrenman yapsan bile kaskını takmayı unutmamalısın.

Rafting

Ekstrem spor tutkunlarının favori tercihleri arasında yer alan rafting, oldukça heyecanlı ve keyifli bir seçenek olabilir. Rafting, akış hızı ve debisi oldukça yüksek olan sularda botlar üzerinde yapılan bir spordur. Büyük bir hızla akan suyun içinde devrilmemek ya da denge kaybı yaşamamak için mücadele vermek, tüm vücudu çalıştıran ve güçlendiren bir aktivitedir. Ancak raftingin yapıldığı akarsular, birçok tehlikeyi de içinde barındırabilir. Rafting yaparken kask takmadığın takdirde dengeni kaybettiğinde başını kayalıklara ya da benzer başka bir engele çarpabilirsin. Bu esnada debisi oldukça yüksek bir suyun içinde olduğun için kontrolünü kaybedebilir, nefessiz kalabilir, bilincini yitirebilirsin. Tüm bu sebeplerden kasksız rafting yapmayı aklına bile getirmemeli, gerekli tüm önlemleri aldığından emin olduktan sonra kendini suyun akışına bırakmalısın.

Binicilik

Tarihi oldukça eski yıllara dayanan ve günümüzde halen büyük ilgi gören binicilik sporu, atlarla iç içe olmayı seven herkesin gönül rahatlığıyla bir şans verebileceği bir branştır. Atlar son derece özel hayvanlardır. Öyle ki binicilikle uğraşmayı isteyen kişilerin atlarla iletişim ve bağ kurabilmeyi bilmesi gerektiği söylenir. Ancak söz konusu iletişim ve bağ ne kadar kuvvetli olursa olsun, gerekli önlemlerin alınması şarttır. Attan düşmek oldukça tehlikeli olabileceğinden, ata binerken kaskını asla çıkarmamalı, olası düşmelere karşı başına gelebilecek darbelerin şiddetini azaltmalısın.

Sağlık ve güvenliğin her şeyden önce geldiğinden az önce söz etmiştik. Kaza riski yüksek tüm spor branşlarında kaskını yanından ayırmadığın sürece kendini çok daha güvende hissedebilir, yaptığın antrenmana daha kolay bir şekilde odaklanabilirsin!

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar