Fenerbahçe'nin Euroleague Şampiyonluk Hikayesi

Fenerbahçe'nin Euroleague Şampiyonluk Hikayesi

Basketbolun Avrupa’daki en büyük kupası EuroLeague, oldukça prestijli bir turnuva. Avrupa’da mücadele eden liglerin önde gelen temsilcilerinin katılma hakkı olan turnuva, pek çok otoriteye göre NBA ile mücadele edecek bir görsel şölen sunuyor. Türkiye’den birçok takım EuroLeague’de mücadele etti fakat kupaya uzanan tek bir Türk takımı bulunuyor: Fenerbahçe!

Željko Obradović önderliğinde şampiyonluğunu kazanan Fenerbahçe basketbol takımının o seneki hikayesine birlikte bakalım.

Fenerbahçe’nin Final Four Alışkanlığı

Fenerbahçe’nin EuroLeague’de kendini ispat etmesi, kupayı kazanmasından önceki senelere dayanıyor aslında. 2014 - 2015 sezonunda, Final Four’a yani Dörtlü Final’e katılmaya hak kazanan Fenerbahçe, çok uzun bir zaman sonra bu başarıyı gösteren ilk Türk takımı oldu. İlk senesinde bekleneni veremeyen temsilcimiz, bir sonraki sezon, 2015 - 2016 sezonunda yeniden Final Four’a katılmayı başardı. Bu kez finale de yükselen Fenerbahçe, tecrübesizliğinin azizliğine uğradı ve rakibi Real Madrid’e boyun eğmek zorunda kaldı. Böylelikle final oynama başarısını, tarihine yazdırmayı başardı.

Tüm gözlerin Fenerbahçe’nin üstünde olduğu 2016 - 2017 sezonuna gelindiğinde, kupa için artık her şey hazırdı. Fenarbahçe kadrosu Gigi Datome, Ekpe Udoh, Bogdan Bogdanovic, Nikola Kalinic, Jan Vesely gibi yıldızlarla birlikte, basketbolun efsane isimlerinden Željko Obradović ile sezona çok güçlü bir başlangıç yaptı.

Fenerbahçe EuroLeague Şampiyonluğu 

Normal sezonu 5. sırada tamamlayan temsilcimiz, 18 galibiyet ve 12 mağlubiyetle Play-off’lara kalmaya hak kazandı. Anadolu Efes ve Darüşşafaka ile birlikte 8 takımdan 3’ü Türk temsilcilerimizdi. Play-off çeyrek final turunda, Yunanistan’dan Panathinaikos’u, 3-0’lık seriyle rahat bir şekilde geçen temsilcimiz üçüncü kez Final Four’a katıldı.

İstanbul’da Sinan Erdem’de 19-21 Mayıs 2017 tarihleri arasında düzenen Final Four’da ilk maç, önceki sene finalde galip gelen Real Madrid’di. 84-75’lik skorla rakibini yenen Fenerbahçe, bir kez daha finale kalmayı başardı. Bir diğer Yunan temsilcisi ve turnuva boyunca favoriler arasında gösterilen Olimpiakos'tu bu kez rakip. İlk yarı, 39-34 Fenerbahçe’nin üstünlüğüyle sona erdi. Taraftarın da desteğiyle ikinci yarıda çift haneli fark ile maçı önde götüren Fenerbahçe, bir ara farkı 19 sayıya kadar çıkardı. Sevinç gösterileri yapmaya başlayan taraftarlar, maçın bitmesiyle birlikte salonda bayram havası oluşturarak takımlarının, Avrupa’nın en büyüğü olmasını kutladı. Son hücumun ardından artık Fenerbahçe EuroLeague şampiyonu oldu!

Fenerbahçe’nin pivotu Ekpe Udoh, EuroLeague Final Four MVP olarak ödüllendirildi. Ayrıca Bogdan Bogdanovic ile Ekpe Udoh, Sezonun Kadrosu’nda kendilerine yer buldular. 

Fenerbahçe EuroLeague Şampiyon Kadrosu

 

Türkiye’nin ilk EuroLeague şampiyonluğuna ulaşan efsane kadro şu şekildeydi:

Ali Muhammed, Bogdan Bogdanović, Luigi Datome, Jan Veselý, Ekpe Udoh, Kostas Sloukas, Melih Mahmutoğlu, James Nunnally, Pero Antic, Anthony Bennet, Egehan Arna, Berk Uğurlu, Ahmet Düverioğlu.

Takımın başında, Avrupa basketbolunun en saygın isimlerinden Željko Obradović yer alıyordu. Yardımcı olarak José María Izquierdo, Vladimir Androić, Erdem Can görev alıyordu.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar