Düzenli Bisiklet Sürmenin Sağlığa 10 Faydası

Düzenli Bisiklet Sürmenin Sağlığa 10 Faydası
#yaşam#bisiklet

Sporun sağlıklı yaşam prensiplerine ayak uydurmak açısından ne kadar önemli bir bileşen olduğunu konusunda hemfikir olmayan yoktur. Düzenli spor yapmak, hem fiziksel hem de ruhsal açıdan sağlığını olumlu anlamda etkiler. Üstelik spor yaparak daha sağlıklı, dinç, formda ve enerjik kalabilirsin. Herkesin ilgilendiği spor branşları farklıdır. Ancak çocukluktan yetişkinliğe her yaş grubunu kucaklayan, hem eğlenceli hem de verimli, gündelik yaşam temposuna da kolaylıkla ayak uydurabilen spor branşları dendiğinde ilk sıralara bisiklet sürmeyi yazabilirsin. Çünkü spor yapmak için yeterli vaktin olmasa bile kısa mesafelerde bisiklet kullanarak ulaşım sağlayabilir, canın sıkıldığında bisikletine atlayarak keyifli bir yolculuğa çıkabilirsin. Peki, bisiklet sürmek ne işe yarar? Bisiklet sürmek kaç kalori yakar? Düzenli bisiklet sürmek sağlığını nasıl etkiler? Gel, bu soruların yanıtlarını birlikte bulalım.

1. Yağ Oranını Azaltarak Fit Bir Vücuda Kavuş

Öncelikle çok merak edilen bir soruyu yanıtlamakla başlayalım: Bisiklet sürmek zayıflatır mı? Neden olmasın? Vücudundaki yağ oranını azaltmak ve kalori yakmak için uygulayabileceğin en etkili egzersizlerden biri bisiklet sürmektir. Çünkü bisiklet sürerken birçok farklı kas grubunu bir arada çalıştırır, tıpkı kardiyo egzersizlerinde olduğu gibi kalori yakarsın.

Fit ve sıkı bir vücut demişken, bir diğer soruyu da yanıtlamakta fayda var: Bisiklet sürmek bacak inceltir mi? Bölgesel zayıflama, teknik olarak mümkün değildir. Yani sen yalnızca bacak antrenmanları yaparak bacaklarını inceltemezsin. Çünkü vücudunun yağ oranı azaldıkça incelecek olan bölgeler, genetik yapına ve vücut şekline bağlı olarak şekillenir. Başka bir deyişle, bu karar tamamen vücuduna aittir. Bu nedenle bisiklet sürmek doğrudan bacaklarının incelmesine neden olmaz. Ancak bacak kaslarının güçlenmesini sağlar. Dolayısıyla sen kalori yaktıkça ve vücudunun yağ oranı azaldıkça, bacakların da şekillenmeye ve forma girmeye başlar.

Bisiklet Sürmek Kaç Kalori Yakar?

Elbette bisiklet sürerek yakabileceğin kalori miktarı; vücut kitle endeksine, tempona, antrenman sıklığına ve spor geçmişine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Yarım saat boyunca bisiklet sürmek, hızına bağlı olarak 300 - 400 kalori yakmanı sağlar. Ancak her halûkarda bisiklet sürmenin daha sıkı ve formda bir vücuda kavuşmana yardımcı olacağından emin olabilirsin.

2. Kaslarını Güçlendir

Bisiklet sürmek faydaları yalnızca bacak kaslarıyla sınırlı bir aktivite değildir. Bacak ve kalça kasların aktif olarak çalışırken üst vücudunda yer alan kol, omuz, sırt, boyun ve göğüs kasların da boş durmaz. Çünkü onların da bu esnada görevi, vücudunun dengesini ve stabilizasyonunu sağlamaktır. Kısacası yalnızca bisiklet sürerek hem üst hem de alt vücudunda bulunan kas gruplarını bir arada çalıştırabilir ve güçlendirebilirsin.

3. Daha Düzgün Bir Duruşa Sahip Ol

Farkında olmadan kambur duruyor olabilir misin? Gündelik hayatın yoğun temposu içinde duruş bozukluklarını çoğunlukla fark etmekte zorlanırız. Ancak hareketsiz bir yaşam tarzı, duruş bozukluklarına da davetiye çıkarır. Bisiklet sürmek tam bir denge işi olduğu için zamanla farkında bile olmadan daha dik ve düzgün bir duruşa kavuşabilirsin. Böylece sırt ve boyun ağrılarıyla da vedalaşabilirsin.

4. Yaşlanma Belirtileri ile Mücadele Et

Az önce sözünü ettiğimiz hareketsiz yaşam tarzı, hem ruhsal hem de kalp sağlığın açısından oldukça tehlikelidir. Hareketsiz ve sağlıksız bir yaşam tarzı, beraberinde erken yaşlanma belirtilerini de getirir. Düzenli bisiklet sürmek vücudundaki oksijen oranını artırdığı için yaşlanma belirtilerini tetikleyen toksik birikimi azaltmana yardımcı olur. Daha sağlıklı bir kalp ve daha güçlü kaslar eşliğinde, erken yaşlanma belirtileriyle mücadele edebilirsin.

5. Daha Kaliteli ve Derin Uykular Çek

Yeterli ve kaliteli bir uyku çekemediğinde, ertesi günden de verim almakta zorlanırsın. Uyku sorunlarının birçok farklı sebebi olabilir. Ancak bisiklet sürmek seni fiziksel anlamda yoran bir aktivite olduğundan, geceleri uykuya dalmanı da kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Üstelik bisiklet sürerken seni uykundan eden stresli düşünceleri bir kenara bırakabilir, daha dingin bir ruh haline sahip olabilirsin.

6. Beyin ve Kas Koordinasyonunu Geliştir

Bisiklet sürerken birçok farklı etkene ihtiyacın var: Denge, dayanıklılık, koordinasyon, güç ve dikkat! Sürekli olarak dengeni korumalı, yolu ve diğer uyaranları takip etmeli, kaslarını kontrollü olarak kullanmalısın. Haliyle tüm bu etkenleri bir arada kullanmak, ciddi bir beyin ve kas senkronizasyonu ister. Sen de düzenli olarak bisiklet sürerek denge, dayanıklılık ve koordinasyon becerilerini geliştirebilir, daha çevik ve dikkatli olabilirsin.

7. Eklem Ağrılarını Azalt

Bisiklet sürmenin eklem ağrılarını azaltmak şöyle dursun, artıracağına dair yanlış bir kanı var. Elbette bisiklet sürerken sakatlanmana yol açabilecek bir hareket yaptığında ya da düştüğünde, eklem ağrılarıyla karşı karşıya kalabilirsin. Ayrıca bisiklet sürmeye yeni başladığında, hamlık ağrıları olarak adlandırılan kas ağrıları yaşaman da olası. Hazır sözü açılmışken Spor Sonrası Kas Ağrıları Nasıl Geçer? içeriğine de göz atmak isteyebilirsin.

Hamlık ağrıları atlatıldıktan sonra, herhangi bir kaza veya sakatlık olmadığı takdirde bisiklet sürmek eklem ağrılarını azaltmaya yardımcıdır. Çünkü eklemlere form kazandırmanın temel yolu, onları hareket ettirmektir. Özellikle diz bölgesindeki ağrıları düzenli bisiklet sürerek azaltabilir, daha dinç bir vücuda kavuşabilirsin.

8. Hava Kirliliğiyle Temasını Azalt

Şehir hayatını ele geçiren hava kirliliğinin insan sağlığı açısından ne kadar büyük bir risk olduğunu zaten biliyorsun. Yolculukların esnasında bisiklet kullanarak otobüs ve araba kullanan insanlara kıyasla daha az hava kirliliğine maruz kalırsın. Çünkü bisiklet yolları çoğunlukla, diğer araçlara ayrılan yolların yanında ve dışında yer alır. Haliyle egzoz gazıyla olan temasın da otomatik olarak azalır. Hem açık havayı içine çekerek seyahat edebilir hem de hava kirliliğinden mümkün olduğunca korunabilirsin. 

9. Daha Hareketli Bir Yaşam Tarzına Kavuş

Hareketli bir yaşam tarzı ve spor bağımlılık yapar. Başka bir deyişle, vücudunun kondisyonu arttıkça, sen de daha hareketli ve enerjik bir insana dönüşebilirsin. Özellikle spor yapmaktan çok hoşlanmayan biriysen, farklı spor branşlarıyla ilgilenmek, onlar hakkında ders almak, ekipmanlar ve aksesuarlar temin ederek kurslara yazılmak gözünde çok büyüyor olabilir. Eğer böyle bir durumdaysan, ihtiyacın olan tek şey bir bisiklet ve koruyucu birkaç ekipman! Üstelik ilk etapta spor yapmaya ayrıca zaman ayırman da şart değil. Yalnızca kısa mesafeli yolculuklarını bisiklet sürerek yapsan bile vücudunu daha hareketli bir yaşam tarzına alıştırabilir, antrenman düzeyini ve süreni gitgide artırabilirsin.

10.Yaratıcılığını ve Üretkenliğini Artır

Hep bisiklet sürmenin fiziksel sağlığın açısından sağladığı olumlu etkilerden söz ettik. Ancak bu eğlenceli aktivitenin faydaları, yalnızca fiziksel sağlıkla sınırlı değil. Spor yapmak, vücudundaki mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin hormonunun salgılanmasını artırır. Ayrıca bisiklet sürerken beynine kan yoluyla daha fazla oksijen ve besin gitmesi, yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmene de yardımcı olur. Düzenli olarak spor yapmanın bir diğer faydası, negatif düşünceleri zihninden uzaklaştırmaya ve üretkenliğinin artmasına destek olmasıdır. Kısacası, kaslarını ve kemiklerini güçlendirmenin yanı sıra, zihnini de dinginleştirebilir ve yaratıcılığını artırabilirsin.

Yalnızca bisiklet sürmeyi ve sporu hayatının bir parçası haline getirerek sağlığın açısından birçok olumlu etki yaratabilirsin. Ne dersin, sence de bisiklet sürmek daha sağlıklı ve enerjik olmak için harika bir seçim değil mi?

Bisiklet sürerken kendini rahat hissetmeni sağlayacak spor kıyafetlerini https://www.sneakscloud.com/’dan inceleyebilirsin.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar