Calisthenics İdmanı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Calisthenics İdmanı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Calisthenics idmanları temel olarak; dayanıklılık, güç ve esnek olmayı amaçlamaktadır. Vücut ağırlığıyla yapılan spor türünde genel olarak spor salonu olmadan yapılabilmesi ise haliyle ilgiyi de üstüne çekmektedir. Antik Yunan’da ‘Kallos’ ve ‘Sthenos’ isimlerinin, yani güzel ve güçün birleşiminden gelmektedir. Anlaşılacağı üzere calisthenics, idmanlarda güçü odaklar ve güzelliği sonuçlar.

Temel bazda yapılan direnç antrenmanları aslında calisthenicsin bir parçasıdır. Bu bağlamda calisthenics, günlük hayatta kullandığımız veya uyguladığımız temel hareketlerdir. Özellikle bu alanda kendinizi geliştirmeniz, farklı bir spor branşına başlamadan önce sizin işinizi kolaylaştıracaktır. Fitness, halter ve çeşitli direnç sporlarında yapılan barfiks ve şınav gibi hareketler, calisthenicsin temel hareketleridir. 

Tarihte Calisthenics

Calisthenicsin geçmişi, Spartalılara kadar dayanır. Büyük İskender, savaşmadan önce yolladığı öncüler ile edindiği bilgilerle hazırlık yapmıştır. Kendi vücut ağırlığıyla çalışan Spartalı Askerler, daha sonrasında birçok orduya ilham olmuşlardır. Shaolin Keşişleri verilebilecek en güzel örneklerden biridir. Tapınaklarını hırsızlardan koruyabilmek amacıyla içerde kendi ağırlıklarıyla çalışmışlardır. Maksimum gücün en büyük temsilcilerinden olan bu keşişler, calisthenicsin en büyük örneklerinden birisidir. 

Calisthenics Antrenman Disiplini

Bir vücut geliştirme sporcusu ile calisthenics sporcusunun antrenman temelinde çok bir farklılık yoktur. Progressive Overload denilen yani zamanla yüklemeyi artırmak prensibi iki idman türü için de geçerlidir. Sadece vücut geliştirme sporcusunun zorlanma tekniğinde ağırlık eklerken, calisthenics sporcusu ise hareketi çeşitlendirmelidir. Onun dışınd antrenman sayısı, set arası dinlenme ve set sayısı gibi durumlar calisthenics idmanı yapanlar için de geçerlidir. 

Calisthenics idmanı yapmak isteyenlerin temelde bilmesi gereken hareketleri aşağıda derledik. Bu hareketleri yaparak calisthenicse giriş yapabilirsiniz.

Barfiks

Herkesin bildiği barfiks, calisthenicsin temel hareketlerindendir. Tekrar çıkmayacak diye korkmayın, zamanla alışacağınız idman programınızı eksiksiz yapmaya bakın.

Şınav

Şınav, yani push up. Calisthenics idmanının temel itiş hareketlerindendir. Bu hareket ve türevleri ile gayet şık görünümlü bir vücuda kavuşabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey ise istikrar sağlamak.

Dips

Dips, diğer hareketlere kıyasla gözünüzü oldukça korkutabilir çünkü yapılış formundan ötürü tüm yükünüzü taşırsnız, şınavın bir üst versiyonu denebilir. İlerleyen zamanlarda bu hareketin türevlerini kullanabilirsiniz. 

Squat

Sadece vücut ağırlığıyla squat yapmak elbette size çok basit gelebilir. Bu yüzden etrafınızda var olan cisimlerle veya yaratıcılığınızı kullanarak bunu zorlaştırabilirsiniz.


L sit

Geldik calisthenics idmanlarının en zorlu hareketlerine. Karın kaslarını oldukça aktif çalıştıran bu harekette karın bölgenizi çalıştırmasının yanında oldukça güç kazanacaksınız.

Amud (handstand)

Calisthenicsin en temel hareketlerinden biridir. Dengeyi sağlamanın öbür yanında omuz ve kolları güçlendirmede oldukça etkilidir. Tüm vücudu tersine kaldırmanızdan dolayı oldukça zorlanabileceğiniz bir hareket olsa da disiplinli bir şekilde devamını getirebilirsiniz.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar