Bulk Nedir? Nasıl Uygulanır?

Bulk Nedir? Nasıl Uygulanır?

Spor, daha sağlıklı bir hayat yaşamak ve kaliteli zaman geçirmek için insan hayatında var olması gereken bir aktivitedir. Alışkanlık haline gelmesi gereken bu aktivite, yapılmaması veya aksatılmasıyla beraber uzun dönemde çok ciddi sağlık problemlerini doğurabilir. Bu sorunları ortadan kaldırmak veya minimuma indirmek için bazı spor dalları tercih edilmektedir. Tercih edilme listesinde başlarda olan fitness, genç yaştan orta yaşa kadar çoğu yaş grubuna hitap etmektedir.

18-65 yaş arasındaki grubun, bilinçli olması dahilinde fitness yapması önerilmektedir. Ne kadar sağlık için yapılsa da genç yaşlarda bu spora başlayan kişilerin asıl amacı, vücudunun maksimum güzelliğini keşfetmek oluyor. Bu güzelliği keşfetmek amacıyla sistematik bir spor idmanı, bunun yanında da işin sırrı olan beslenme yapılmaktadır. Birçok kişinin en çok zorlandığı kısım ise mutfak tarafı oluyor. Boğazdan kısmak veya gereğinden fazla yemek çoğunluğu zorlayan taraflardan oluyor. Bulk ise mutfak kısmının bir parçası.

Bulk Nedir?

Bulk, genellikle fitness sporcularının uyguladığı hacim kazanma dönemidir. Kişi, ihtiyaç duyduğu kalori miktarının üstüne çıkarak büyüme yoluna gitmekte. Kas kazanmak amacıyla yapılan bulk ise clean bulk ev dirty bulk olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Clean bulk

Clean bulk, hesap edilen makro değerler ile beraber alınacak kaloriyi en verimli hale getirmektir. Yağlanma oranını minimuma indirerek kas kazanma oranını en yüksek seviyeye çıkarmak birinci hedeftir.

Dirty bulk

Dirty bulk, clean bulka göre daha farklıdır. Yenilmek istenen gıdada seçicilik göstermeyip her şeyi yiyebilme serbestliğinin olduğu bu dönemde ise yağlanma oranı clean bulka kıyasla daha fazladır.


Bulk döneminde beslenme

Bulk döneminde beslenme işin sırrı niteliğindedir. Özellikle mutfak konusunu halledemeyen kişilerin ‘vücut geliştirme sporcusu’ olamayacağını belirten önemli isimler, ağır bir antrenman ve ağır bir beslenme programı olmadan fitnessın yapılmayacağını tekrar ederler. Bu yüzden bulk döneminde beslenme fazlasıyla önem arz etmektedir. Pirinç, yulaf gibi önemli karbonhidrat değerleri taşıyan gıdaların yanında hayvansal proteinlerin de tüketilmesi gerekmekte. Tavuk, kırmızı et ve balık gibi öğünler buna örnektir. Bitkisel gıda olarak kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi gıdalar bir bakıma sporun sırrıdır. 

Beslenmeyi çözebilen ve kendine sistematik şekilde program ayarlayabilen her kişi elbette sonuçları alacaktır. Fakat kesinlikle unutulmaması gereken konulardan biri de sabırdır. Sabırlı olmayanlar maalesef bu sporun ekmeğini yiyemezler. O yüzden sistemli bir şekilde gelişme kaydetmek için irade en önemlisidir. Bir insanın, vücudunun maksimum güzelliğini görmeden hayatına devam etmesi çok üzücü olabilir. Bu fırsatı sakın kaçırmayın. 

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar