Basketbolun Kırmızı Kartları

Basketbolun Kırmızı Kartları

Basketbol oyununda diğer her spor dalında olduğu gibi bazı kırmızı çizgiler vardır. Oyunun süresini durdurmanın kilit nokta olduğu bu oyunda da buna odaklanarak bazı hamleler yapmaya çalışılır. Bu blogumuzda sizlere basketboldaki faul türlerinden ve spesifik olarak teknik faulden bahsettik. 

Basketbolda teknik faul nedir?

Basketbol iki takımdan oynanan ve bazen rekabetin kızışabildiği bir oyundur. Bu tür durumlarda oyunun devam etmesini engelleyecek ya da etkileyecek davranışlar teknik faule girer. İki oyuncu arasında temassız bir şekilde, hakemler tarafından belirlenen sorunlardır diyebiliriz. Vakit kaybettiren veya karşı tarafı aşağılamaya girebilecek her hareket teknik birer fauldür. 

Neler teknik faule girer?

Hakemi dinlememek veya hakeme karşı hakaretlerde bulunmak, saha içerisindeki malzemelere kasten zarar vermek, ortada bir durum yokken sanki karşı taraf tarafından itilmiş / düşürülmüş gibi göstermek, smaç esnasında potaya asılmak veya top potadan geçtikten sonra kasti müdahalede bulunmak ya da daha önceden uyarı alınılan davranışın tekrarlanması gibi durumlar teknik faule girer. 

Teknik faul sonrasında ne olur?

Maçtaki en önemli etkenlerden birisi olan zamanlama ile oynandığından hem youncular hem seyirci için negatif bir durum oluşur. Yine de oyuncu başta sadece uyarı alır. Uyarıyı dinlemez ve devam ederse oyun boyunca saf dışı kalacak şekilde diskalifiye olur. 

Diğer faul türleri nelerdir?

Hücum oyuncusu tarafından kasıtlı bir şekilde oyun durdurulduktan sonra yaptığı harekete ofansif faul olarak sayılır. Hand check faul ise savunma oyuncusunun karşı takımı engellemeye çalışırken ellerinin yanlış kullanılmasından çıkar. Oyuncu bir diğer oyuncuyu herhangi bir neden ile eli ya da ayağı ile tutar ise bu da holding fauldür. Hiçbir gerek yokken fazladan fiziksel temas içeren ya da şiddet içeren faul ise flagrant fauldür. Bu faul artık bir uyarı değil kişinin o oyunda diskalifiye olması için göstergedir. 

Her oyunda dikkat edilmesi gerekilen noktalar vardır. Her spor kurallara uyulduğu ve saygı korunduğu şekilde güzeldir, izlemesi zevklidir. Basketboldaki huzuru korumak için konulmuş bazı sınırlardan bahsettik. Bir sonraki oynayışınızda ya da izlediğiniz maçta bunlara dikkat etmeyi unutmayın! 

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar