21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nün Önemi Nedir?

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nün Önemi Nedir?

Çoğu insan down sendromunun ne olduğunu bilmiyor, bilenlerin yarısı ise hastalık olarak tanımlıyor. Aslında down sendromu, bebekteki 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil genetik farklılıktır. Down sendromunu yok edecek tedavi yoktur. Tek çözüml down sendromlu bireylerin iyi bir eğitim almasıdır. 

Down sendromu, hamilelik sürecinde yapılan tarama ve tanı testleri ile saptanabilir. Bu durum saptandıktan sonra önemli olan bireyin hayatında nasıl bir yol izleneceğidir. Herkeste olduğu gibi down sendromlu bireyler de birbirlerinden farklıdır. Bu yüzden zeka seviyesi, kişiliği ve yeteneklerine göre özel eğitim almalıdırlar. İyi bir eğitimle ileride basit işlere yatkınlık göstererek meslek sahibi olabilirler.


+1 Farkla Hayata Farklı Bir Dokunuş

Down sendromunda erken tanı ve eğitim oldukça önemlidir. Ne kadar erken başlanırsa bireyin gelişimi ve sosyal hayata ayak uydurabilmesi o kadar kolay olacaktır. Tanı konulduktan sonra fizyoterapist ve özel eğitim desteği alınmalıdır. Çünkü down sendromlu bireyleri toplumdan uzaklaştırmak yanlış bir yol olacağı gibi onların farklılıklarını da görmezden gelmek olacaktır. 

21 Mart Dünya Down Sendromlular Gününün ilk amacı; aileyi ve toplumu bilinçlendirerek bu bireyleri hayata dahil edebilmek. Bunun yanı sıra bu durumun bir hastalık olmadığını insanlara anlatabilmektir. Her 21 Mart’ta bu farkındalığın özel olduğunu anlatabilmek için dünyada Down sendromlu bireylerle çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. 

Down sendromu en yaygın olarak; düz bir burun köprüsü ve düz bir yüz, yukarı doğru eğimli çekik gözler, kısa boyun, küçük kulaklar, küçük el ve ayaklar, avuç içinde tek çizgi, çocukluk ve erişkin dönemde kısa boy şeklinde fiziksel belirtiler gösterir. İşitme problemleri, göz bozuklukları, kalp sorunları, uyku apnesi, enfeksiyonlara daha yatkın olma, tiroid gibi sağlık sorunları da down sendromlu bireylerde daha sık görülmesinden dolayı branşında uzman doktorlardan destek alınmalıdır. 

Down sendromlu bireyler için eğitimin çok önemli olduğunu yukarıda vurgulamıştık. Eğitimle beraber sosyal hayatta var olmak da onların gelişimine katkı sağlayacaktır. İnsanlarla iletişim kurdukça ve bu durum normal karşılandıkça kendilerine karşı özgüvenleri yerine gelerek potansiyellerini ortaya koyabileceklerdir. Ergenlik dönemlerinde çok fazla duygusal problemler görülebilir. Bu durumu aşmanın tek yolu aile içerisinde ve sosyal hayatta onları daha fazla aktiviteye dahil ederek değerli ve özel hissettirmek lazımdır. Ayrıca down sendromlu bireylerin erken yaştan itibaren fiziksel aktivitelere dahil edilmesi ileride oluşacak obezite sorununun ortadan kalmasına da yardımcı olur. 

Down sendromunun hastalık değil farklılık olduğunu bir kez daha vurgulayarak hayata +1 farkla bakmanın normal bir durum olduğunu, sadece iyi bir eğitimle bireylerin topluma kazandırılması gerektiğini insanları bilinçlendirerek anlatmalıyız. 

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar