Sonbahar Depresyonuna Karşı Egzersizin Gücü

Sonbahar Depresyonuna Karşı Egzersizin Gücü

Günler kısalıyor, sıcak havalar yavaş yavaş yerini esintili zamanlara bırakıyor. Güneşli yaz günlerinin bitmesi tatilin bitip yorucu okul döneminin de başlaması demek. Hava değişiminden dolayı ruh sağlığın olumsuz etkilenebilir ama sen sakın panik yapma. Bu duruma ‘’Sonbahar Depresyonu’’ ya da ‘’Mevsimsel Duygusal Bozukluk’’ adı veriliyor. Bu durumu aşmak için yapman gerekenler aktif bir spor hayatına geçmek ve anda kalabilmekle mümkün. 

Egzersiz, bedende endorfin gibi mutluluk hormonlarının salgılanmasına yardımcı olarak duygusal durumu pozitif yönde etkiler. Özellikle aerobik egzersizler, kan dolaşımını hızlandırarak beyne daha fazla oksijen gitmesini sağlar. Bu da zihinsel berraklığı artırır ve ruh halini iyileştirir. Yürüyüş, koşu, bisiklet sürme gibi aktiviteler, sonbaharın getirdiği melankoliyi hafifletmede etkili olabilir. Günde bir saat keyifli şarkılar eşliğinde yürüyüş yaparsan sıkılgan ruh halinden çabucak çıkabilirsin. 

Ayrıca, egzersiz stresle başa çıkmada da etkilidir. Tatiller bitti, okullar açıldı, işler başladı. Dolayısıyla ücudundaki stres düzeyinde de artış olacaktır. Bu stresle başa çıkmanı sağlayacak yöntemlerden en etkili olanı tabii ki egzersiz yapmaktır. Sonbahar depresyonunun temel nedenlerinden biri olan stres, düzenli egzersiz ile azaltılabilir. Egzersiz yaparken vücut kortizol adı verilen stres hormonunu düşürerek rahatlama hissi sağlar. Bu da zihinsel olarak daha sakin ve dengeli hissetmene yardımcı olur.

Sosyal etkileşim de duygusal iyilik hali üzerinde olumlu etkiler yaratır. Grup halinde yapılan egzersizler, insanlar arasındaki sosyal bağları güçlendirir ve destek sistemlerini genişletmeye yardımcı olur. Hafta sonları yoga derslerine, dans gruplarına veya spor takımlarına katılarak hem fiziksel aktiviteni artırabilir hem de yeni insanlarla tanışıp sosyalleşerek keyfini yerine getirebilirsin. 

Sonbahar depresyonunu gözünde büyütmeden bu durumu aşmak için çabalamak oldukça önemli. Bu dönemde düzenli spor yaparak, vücudundaki endorfin salgısını artırabilir ve ruh halini dengeleyebilirsin. Kısa süreçte hayatında gelişen durumları kabul edip anın tadına varabilmek her zaman işleri daha da kolaylaştıracaktır. Yaz bitti diye üzülme ve sonbaharın güzelliklerini görmeye çalış. Unutma her kışın sonu bahardır. Sana keyifli egzersizler dileriz. 

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar