Anadolu Efes Basketbol Tarihi

Anadolu Efes Basketbol Tarihi

Basketbol, Türkiye’de daha 100 yaşını doldurmamış taze bir spor dalıdır. Küresele göre yerelde yatırımcı olanağının daha kısıtlı olması bu alana yönelmede engel olabiliyor. Bu riski alanlar ve yatırım yapanlar ise, doğru adımlar attığı takdirde önemli başarılara imza atıyor. Başarıların sağlanmasıyla beraber çekinen yatırımcılar da cesaret bulmaktadır. Türkiye’de bu bayrağı taşıyan en önemli kulüplerden biri Anadolu Efes’tir.

Anadolu Efes, bugüne kadar basketbol tarihine kazandırdığı sporcular ve kendi kazanmış olduğu başarılarla beraber ismini çoğu yerde duyurmuştur. Türkiye’de basketbolun gelişmesinde önemli bir rol oynayan Efes, 16.000 seyirci kapasiteli stadyumuyla beraber, basketbol oynarken adeta taraftarlarına görsel şölen sunmaktadır.

Anadolu Efes’in Kuruluşu

Anadolu Efes Spor Kulübü, Efes Pilsen sponsorluğunda Anadolu Grubu tarafından 1976 yılında Kadıköy Spor’u devralmasıyla basketbol hayatına başlamıştır. Tuncay Özilhan başkanlığında faaliyete geçen kulüp, Efes Pilsen ismiyle parkelerde boy göstermeye başlamıştır. Koraç Kupası sahibi takım, aynı zamanda Avrupa’da başarı sağlamış ilk Türk takımdır.

1976’dan 1978 yılına kadar Türkiye Basketbol Süper Ligi’ne basamak basamak çıkmıştır. Daha sonrasında 1978 yılında, o zamanların baskın ismi Eczacıbaşı’nı devirerek ilk şampiyonluğunu yaşamıştır.

Koraç Kupası

Koraç Kupası, Avrupa’da kupa kazanan ilk türk takımı unvanını Efes Pilsen’e verdiği için önem taşımaktadır. Aydın Örs’ün 1991-1992 sezonunun ortasında takımın başına getirilmesiyle beraber bir yapılanmaya gidilmiştir. Efes’in, Türk Ligi’ndeki art arda gelen başarılarıyla beraber bu istikrar devam etmiştir. 1995-1996 sezonunda Koraç Kupası Finali’nde rakibi Milano’yu 2-1 yenerek bir ilki, hem Türkiye için hem de takım için yaşatmışlardır.

Anadolu Efes EuroLeague Şampiyonluğu

Anadolu Efes, 2019-2020 sezonunda hem Türkiye Ligi’ni hem de EuroLeague’i domine etmişti. Çok az sayıda mağlubiyetle ilerleyen Efes, Avrupa Ligi’nin favorisi olarak görülüyordu ve şampiyonluk bekleniyordu. Fakat Covid-19’un tüm dünyaya hızla yayılmasıyla beraber 2019-2020 EuroLeague sezonu iptal edildi. 

2020-2021 sezonunda Anadolu Efes, bir önceki sezonun intikamını almak istiyor gibiydi. Türkiye Ligi’nde kupayı kaldıran Efes’in tek istediği Avrupa şampiyonluğuydu. EuroLeague temsilcimiz, Real Madrid’i Play-off Çeyrek Finali’nde 3-2’lik seri ile mağlup etti. Yarı finalde CSKA Moskova’yı eleyen Efes, finaldeki zorlu rakibi Barcelona’yı da yenerek kupayı kaldırdı. Ergin Ataman öncülüğünde kaldırılan bu kupada Vasilije Micic, Shane Larkin gibi isimler ön plana çıktı. 

Sneaks Cloud olarak Anadolu Efes’i kutluyor başarılarının devamını diliyoruz.

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar