Vans Old Skool Nasıl Doğdu?

Vans Old Skool Nasıl Doğdu?

Vans 1966 yılında Paul Van Doren ve Jim Van Doren kardeşler tarafından Kaliforniya’da küçük bir işletme olarak “Van Doren Rubber Company” adıyla kuruldu. Bu işletmenin hedefi kaykaycılar için ideal ayakkabıyı üretebilmekti. Zamanla fabrikalarını büyüten ve dünyanın dört bir yanında satış yapan Vans, yıllardır en kaliteli kaykay ayakkabılarını üretiyor. Vans ayakkabıların en büyük özelliği ise kaykay üzerindeyken sağladığı üstün tutuş yeteneği. Yılda 70 ila 85 milyon çift ayakkabı üretimi yapan Vans, bu özel tabanı elde etmek için iki pişirme aşamasından geçen vulkanize kauçuğu kullanıyor. Böylece hem esnek hem de dayanıklı bir ayakkabı ortaya çıkıyor.

Vans ayakkabıları vazgeçilmez yapan bir diğer özelliği ise kuşkusuz kullanıcılara sağladığı havalı görünümü. Kişiselleştirilebilir modelleri, ikonik tarzı ve adeta bir imza haline gelmiş desenleriyle her neslin takdirini topluyor. 1977’den günümüze kadar gelen bu unutulmaz modellerden biri de “Vans Old Skool” serisi. İlk kez 1977 yılında ortaya çıkan Vans Old Skool ayakkabılar, tam 44 yıldır Vans’ın en ikonik ayakkabılarından biri. O zamanlar “Style 36” olarak bilinen bu ayakkabılar, artık Vans’ın imzası haline gelmiş olan yan şeridin ilk kez kullanıldığı model. Paul Van Doren tarafından yeni ayakkabı modeli için karalama yapılırken yaratılan bu tasarım başlarda “Jazz Stripes” olarak adlandırıldı. Paul bu tasarımıyla Old Skool modellerini, şu an “Authentic” serisi olarak bilinen ilk çıkardıkları model “#44 deck” ayakkabılardan ayırmayı hedefliyordu. Zamanla bu yan çizgiler o kadar tutuldu ki, Vans’ın neredeyse tüm modellerinde kullanılmaya başlandı. 

1980’lerde Paul'ün oğlu Steve Van Doren kaykaycıların kalemlerle ayakkabılarını boyayarak kişiselleştirdiğini fark etti. Hatta kendisi bu dönemi “özelleştirme dönemi” olarak adlandırıyor. Ayakkabılar, insanların kişiliklerini yansıtmaları için eşsiz birer parça olarak görünmeye başlamıştı ve Vans ilk yıllarından itibaren bu trendi takip ediyordu. Vans ayakkabıların farklı parçalardan oluşan yüzeyi ve geniş taban kısmı bu özelleştirme fikriyle mükemmel şekilde eşleşti. Old Skool serisi ise bu akım için harika bir kanvas haline geldi. O günlerden bu güne kadar bulunduğu genç ve havalı çizgisinden hiç şaşmayan Vans Old Skool ayakkabılar hala gençlerin ve genç hissedenlerin kendi tarzlarını yansıtabileceği orijinal modellerle üretilmeye devam ediliyor. 

Dış görünüşünün, tarzını yansıtman için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. İstersen sade ve klasik, istersen rengarenk ve enerjik Vans Old Skool Erkek ve Vans Old Skool Kadın ayakkabı modelleri Sneaks Cloud’da bulabilirsin!

İlgili Ürünler

Beğenebileceğin Diğer Yazılar